Svet
8 ogledov

Karadžić želi iz oči v oči s Holbrookom

Radovan Karadžić foto: Reuters Žurnal24 main
Radovan Karadžić želi kot pričo na sojenju proti njemu v Haagu poklicati Richarda Holbrooka, s katerim naj bi imel dogovor o imuniteti.

Karadžić, proti kateremu na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije teče proces zaradi genocida med vojno v BiH, sodišču predlaga pričanje nekdanjega ameriškega diplomata, da bi ta pod prisego povedal, ali je obstajal dogovor, po katerem bi imel Karadžić imuniteto pred pregonom v zameno za umik iz javnega življenja.

PREBERITE ŠE: Nagrada za Karadžića izplačana

Nekdanji predsednik Republike srbske trdi, da je Holbrooke leta 1996 v imenu ZDA podpisal dokument, ki je poleg imunitete tudi zagotavljal, da sme Srbska demokratska stranka kandidirati na volitvah ter da od njenih funkcionarjev nihče več ne bo umaknjen z volilnega seznama.

Karadžić je v pozivu sodišču zaprosil za pričanje še nekaterih oseb, med drugim nekdanje ameriške državne sekretarke Madeleine Albright, nekdanjega diplomata Williama Steubnerja in tožilca haaškega sodišča med podpisom Daytonskega mirovnega sporazuma novembra 1995 Richarda Goldstona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.