Svet
9 ogledov

Katalonci bi živeli na svojem

Katalonci želijo popolno neodvisnost od Španije. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Za neodvisno Katalonijo se je na nedeljskem referendumu izreklo kar 95 odstotkov volivcev.

Rezultati referenduma so sicer pravno nezavezujoči. Referendum je potekal v skoraj 170 krajih po Kataloniji, od okoli 700 tisoč volilnih upravičencev pa se jih je referenduma udeležilo okoli 30 odstotkov.

Ker španska zakonodaja referendumov o neodvisnosti ne dopušča, so nedeljsko glasovanje organizirali prostovoljci ob podpori nekaterih političnih strank. Glasovanje je večinoma potekalo v šolah.

V Barceloni niso glasovali
Referenduma ni bilo v največjih katalonskih mestih, kjer naj bi podobno glasovanje izpeljali prihodnje leto.

Španski premier José Luis Zapatero je dejal, da glasovi za neodvisnost ne gredo nikamor, medtem ko je njegova namestnica Maria Teresa Fernandez dejala, da "nezakonit" referendum ne bo imel praktičnih posledic.

Medtem so organizatorji glasovanja poudarili, da je bil njihov cilj, da ljudje izrazijo svoje mnenje o vprašanju, ki ga španske oblasti nočejo niti načenjati.

Še več avtonomije
Katalonija je najbogatejša španska regija, ki uživa precejšnjo stopnjo avtonomije. Nedeljsko glasovanje je potekalo prav v času, ko pričakujejo razsodbo španskega ustavnega sodišča o novem statutu o katalonski avtonomiji.

Novi statut, ki ga je španski parlament že potrdil, naj bi avtonomijo regije še okrepil, največja španska opozicijska stranka Ljudska stranka pa trdi, da ogroža celovitost Španije, zato je vložila zahtevo za ustavno presojo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.