Svet
7531 ogledov

Katedrali preti nova katastrofa

Požar Notre Dame Epa
Z deli hitijo, bojijo se nove katastrofe.

Arhitekti z delavci, ki že delujejo na projektu obnove pariške katedrale Notre Dame, objekt pospešeno prekrivajo, da ji dež ne bi prizadejal nove škode, poroča BBC. Glavno mesto Francije naj bi danes doseglo močno deževje.

Stolp objekta, ki se je med požarom skoraj povsem porušil, je že zdaj prepojen z vodo, dodatno deževje bi lahko - se bojijo arhitekti - povzročilo dodatno rušenje cerkve.

"Hitro nameščanje pomožnih cerad je ena največjih prioritet," je za francosko televizijo BFM povedal Philippe Villeneuve, glavni arhitekt obnove.

Med drugim nad objektom načrtujejo razpenjanje posebnega "dežnika", ki bi objekt varoval v času njegove obnove. Ta še ni pripravljen, zato se v Parizu bojijo padavin, ki so napovedane za nocoj in četrtek.

Kot je znano, po uničujočem požaru, ki je močno uničil enega izmed simbolov Pariza, je francoski predsednik Emmanuel Macron napovedal, da bodo cerkev obnovili v predvidenem roku petih let, po možnosti pred Olimpijskimi igrami v Parizu leta 2024.

Stroški obnove bodo ogromni, a pomoč v višini več sto milijonov evrov so že obljubili številni poznani in premožni Francozi.

Notre-Dame požar Neverjetno Svet S požarom se želijo okoristiti na ta premeten način Požar Notre Dame Po požaru Svet Po požaru v Parizu išče moškega, ki je bil pred katedralo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • satir 13:43 24.april 2019.

    škoda ko ni pogorela do tal, bi bilo ceneje... zdaj samo čakamo kdaj bo pri maši pobiral župnik po 50€ za streho

  • Skipi 13:31 24.april 2019.

    Dajte že nehat s to katedralo koga briga, imamo v sloveniji dovolj objektov za obnovit ki bi jim moral posvečat pozornost za Notre dame naj se pa francozi brigajo.

  • Lavdan 12:59 24.april 2019.

    Pokličejo naj Putina, jim bo pregnal dež s celega Pariza, ne samo s katedrale. Rusi to znajo.

Sorodne novice