Svet
45 ogledov

Kitajska napoveduje velika vlaganja v Afriki

Xi Jinping Bassirou Diomaye Faye forum za kitajsko-afriško sodelovanje Profimedia
Kitajska bo afriškim državam v naslednjih treh letih namenila 360 milijard juanov (45,8 milijard evrov) za spodbujanje razvoja.

Vlaganja v razvoj Afrike je ob začetku vrha Kitajska-Afrika v Pekingu napovedal kitajski predsednik Xi Jinping. Podporo Združenih narodov pri njunem sodelovanju je Kitajski in Afriki na vrhu zagotovil generalni sekretar Antonio Guterres.

"Kitajska je pripravljena poglobiti sodelovanje z afriškimi državami na področju industrije, kmetijstva, infrastrukture, trgovine in naložb," je dejal Xi. Napovedal je, da bo Kitajska pomagala ustvariti vsaj milijon delovnih mest v Afriki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Xi je približno 50 voditeljem afriških držav, ki se udeležujejo vrha v Pekingu, obljubil partnerstvo na področjih, kot so vojska, izobraževanje in usposabljanje, trgovina, razvoj kmetijstva in obnovljivi viri energije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med drugim je poudaril, da bo Kitajska Afriki pomagala "spodbujati okolju prijazno modernizacijo in zeleni prehod."

Generalni sekretar ZN Guterres je voditeljem sporočil, da kitajski izjemni razvojni dosežki Afriki nudijo bogastvo izkušenj in znanja, pri tem pa izpostavil uspehe Pekinga na področju izkoreninjanja revščine.

Kritičen do vloge Zahoda

Xi je medtem opeval kitajsko-afriško prijateljstvo, ki da "ostaja trdno in se z generacijami krepi ne glede na to, kako se svet spreminja". Kritičen je bil do vloge Zahoda pri razvoju Afrike. Modernizacija je pravica vseh držav, proces zahodne modernizacije pa je mnogim državam v razvoju prinesel veliko trpljenja, je opozoril.

Guterres je prav tako izrazil prepričanje, da je čas, da se popravijo "zgodovinske krivice" proti Afriki. Kot je dejal, je nezaslišano, da Afrika nima stalnega sedeža v Varnostnem svetu ZN.

Forum za kitajsko-afriško sodelovanje, kot se dogodek uradno imenuje, poteka od leta 2000 in se odvija vsaka tri leta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.