Svet
48 ogledov

Kopti imajo novega poglavarja

Freska sv. Pavla iz koptskega samostana v Egiptu. Shutterstock
Koptski kristjani v Egiptu so danes izvolili svojega novega poglavarja. Drugi krog volitev, kamor so se uvrstili trije kandidati, je odločil, da bo papeža Šenudo III., ki je preminil marca, nasledil škof Tavardos.

Drugi krog volitev je potekal v kairski katedrali sv. Marka. Po koptski tradiciji je novega koptskega papeža določil otrok, ki je z zavezanimi očmi iz keliha na oltarju potegnil enega od treh lističev z imeni kandidatov drugega kroga glasovanja.

Navdušeno ploskanje vernikov

Obred je spremljala množica vernikov, ki je razglasitev rezultatov pozdravila z navdušenim ploskanjem. Prvi krog glasovanja, v katerem je 2412 duhovnikov in laikov izbiralo med dvema škofoma in tremi menihi, je sicer potekal v ponedeljek.

Novega cerkvenega poglavarja bodo kopti, največja krščanska manjšina na Bližnjem vzhodu, slovesno umestili 18. novembra.

54-letni škof Tavardos, ki prihaja iz delte Nila, bo vodstvo Koptske pravoslavne cerkve prevzel od papeža Šenude III., ki je marca po dolgotrajni bolezni umrl, star 88. let. Na čelu Koptske cerkve je bil kar 40 let.

Spopadi z muslimani

V Egiptu sicer živi kakih osem milijonov koptov, ki predstavljajo deset odstotkov prebivalstva. V državi občasno vzniknejo nemiri med večinskimi muslimani in manjšinskimi kopti, ki pogosto terjajo smrtne žrtve.

Z vse večjim preganjanjem se kopti v Egiptu po medijskih poročilih soočajo po vzponu Muslimanske bratovščine. Odtlej naj bi jih izganjali iz številnih vasi in mest, veliko pozornosti pa je pritegnila tudi nedavna aretacija dveh krščanskih otrok, ker naj bi z domnevno oskrunila Koran. Številni kopti naj bi zaradi sovražnega ozračja že zapustili državo.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.