Svet
5 ogledov

Korejski polotok rožlja z orožjem

"Nikomur ni bilo jasno, zakaj je prišlo do streljanja. Incident se že preiskuje, Žurnal24 main
Zaradi groženj Severne Koreje so skupne sile Južne Koreje in ZDA povišale stopnjo pripravljenosti in nadzora s tretje na drugo stopnjo.

To je najvišja stopnja po letu 2006, ko je Severna Koreja izvedla svoj prvi jedrski poskus. S tem so se skupne sile obeh držav odzvale na grožnje Pjongjanga, ki je v sredo, dva dneva po svojem drugem jedrskem poskusu, dejal, da se država ne čuti več zavezana premirju iz leta 1953, s katerim je bila končana korejska vojna, in svoji južni sosedi zagrozil z napadom. ZDA imajo sicer v Južni Koreji 28.500 vojakov, ki nudijo podporo 680 tisoč vojakom Južne Koreje.

Dvig stopnje pripravljenosti pomeni, da bodo nadzor aktivnosti v Severni Koreji okrepili prek uporabe dodatnih virov obveščanja in tudi z večjim številom izvidniških letal. Stopnja pripravljenosti vojaških enot medtem ostaja na tretji stopnji.

Med sosedama še ni pomiritve
Pjongjang je južni sosedi zagrozil, potem ko je ta napovedala, da se bo država pridružila pobudi za ustavitev širjenja orožja za množično uničevanje (PSI), ki jo vodijo ZDA. Severna Koreja je svojo južno sosedo že v preteklosti opozarjala, da bi njeno članstvo v PSI razumela kot napoved vojne.

Ponedeljkov jedrski poskus Severne Koreje, ki mu je sledilo še pet preizkusov raket kratkega dosega, je močno zaostril razmere v regiji in izzval obsodbo mednarodne skupnosti. Soglasno ga je obsodil tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki razpravlja o novi resoluciji in dodatnih sankcijah proti državi. Tem se Pjongjang skoraj zagotovo ne bo izognil, saj je njegovo rožljanje z orožjem razkurilo tudi sicer njemu nekoliko bolj naklonjeni Kitajsko in Rusijo.

Analitiki v prihodnjih dneh napovedujejo nove izstrelitve severnokorejskih raket, celotno dogajanje v zadnjih dneh pa pripisujejo želji karizmatičnega severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila, da bi še dodatno utrdil oblast, potem ko so se lani poleti pojavile špekulacije o njegovem nasledstvu po domnevni kapi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.