Svet
16 ogledov

Kosorjeva ženska leta

Žurnal24 main
Ameriška revija Glamour je hrvaško premierko razglasila za žensko leta. V obrazložitvi navaja, da se Kosorjeva neustrašno bori s korupcijo v vladi, nasiljem in spolnimi stereotipi v šolah.

Nepričakovana vest je bila po poročanju hrvaških medijev objavljena danes na spletnih straneh časopisa, Kosorjeva pa se je znašla v družbi 18 predsednic različnih držav ali vlad po svetu, ki jim je letos pripadlo to priznanje.

"Ostale so osredotočene na vprašanje ženskega opolnomočenja," je zapisala nekdanja ameriška generalna sekretarka Condoleezza Rice, ki jo je revija razglasila za žensko leta 2008. "Njim gre zahvala, da imajo zdaj dekleta zgled na samem vrhu. Te ženske voditeljice bodo navdahnile naslednjo generacijo, sedanji problemi nižje izobrazbe deklet, smrtnosti žensk ob porodu in posilstev kot sredstva vojne bodo morda rešeni, ko bo revija ženske leta razglasila štiridesetič."

Naslov ženske leta Glamour podeljuje že 20 let, letos so zaradi obletnice izbor poimenovali "izbrane ženske voditeljice držav." Kot pišejo v obrazložitvi, gre za izbor najmočnejših žensk sveta, aktualnih predsednic in premierk. Njihovo število se je od leta 1990, ko so podelili prvo priznanje, podvojilo, ženske voditeljice pa po pisanju revije zdaj spreminjajo zgodovino.

Na svečani podelitvi nagrad prihodnji teden v newyorškem muzeju moderne umetnosti bo po pisanju revije več uglednih imen, med njimi Oprah Winfrey, Janet Jackson, župan New Yorka Michael Bloomberg, Hilary Swank, Kate Hudson in številni drugi. Na seznamu žensk leta so še nemška kanclerka Angela Merkel, argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner, jordanska kraljica Rania in predsednica BiH Borjana Krišto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.