Svet
88 ogledov

Kralja pokopali v krsti s klimo

Pogreb Romskega kralja Reuters
Romski kralj je umrl med dopustovanjem v Turčiji. Star je bil 58 let.

Šest kilometrov dolga povorka pogrebcev, Romov in Neromov, je na zadnjo pot pospremila svojega kralja Florina Ćoabo, ki je umrl prejšnji teden med dopustovanjem v Turčiji.

58-letnik je ležal v klimatizirani krsti s steklenim pokrovom in bil vse do pogreba v petek na ogled tistim, ki so se želeli od njega posloviti.

V njegovi prisotnosti, v prostoru, kjer je bila krsta, so izbrali tudi njegovega naslednika. Najstarejši sin Dorin je postal mednarodni romski kralj, medtem ko bo mlajši Daniel skrbel za romunske Rome.

Izjemno priljubljen

Ćoaba je bil med romko skupnostjo izjemno priljubljen vse od leta 1997, ko je kot kralj nasledil svojega očeta. Romom je pomagal, jim svetoval, naj ne prosjačijo po ulicah, naj se raje šolajo in zavzamejo za svoje pravice.

"Bil je velik človek. Skrbel je za romsko skupnost in omogočil njeno integracijo v romunsko družbo. Po njegovi zaslugi so danes številni Romi šolani," je povedal njegov sorodnik Ion Rudaru.

Hči pobegnila s poroke

Javnosti je postal znan leta 2004, ko je njegova 12-letna hči pobegnila s poroke, ker se ni želela poročiti tako mlada. Od takrat se je zavzemal, da se deklice ne bi poročile pred 16. letom, spodbujal pa je tudi izobraževanje mladih Romkinj.

Znan je bil tudi po tem, da je imel rad razkošje. Prevažal se je s številnimi limuzinami, pohištvo v razkošni rezidenci je dal pozlatiti, na stenah so povsod viseli njegovi portreti, na katerih je nosil krono, masivno ogrlico, v roki pa je držal zlato žezlo.

Komentarjev 10
  • feferon 19:39 28.avgust 2013.

    A dej nehi no! Žaljivo je da dobivajo več podpore kot ljudje, ki s poštenim delom ne zmorejo plačevati računov.Grem med cigane pa fertik....

  • Oseba_ 17:37 27.avgust 2013.

    ŽURNAL, IZBRIŠITE RAS. KOMENTARJE, KER SO PO ZAKONU KAZNIVI.

  • Oseba_ 17:36 27.avgust 2013.

    www.spletno-oko.si