Svet
8 ogledov

Krimska družina je razdvojena

Ruski vojaki na Krimu Reuters
Družina Onoprienko je razcepljena pred nedeljskim referendumom, ali naj Krim postane del Rusije ali naj ostane ukrajinski.

17-letni Dima, ki je študent računalništva in obožuje skupino The Beatles, serijo Kriva pota in najnovejša oblačila ter njegova mati Olga, vzgojiteljica v vrtcu, si močno prizadevata, da bi Krim ostal ukrajinska avtonomna republika. A oče družine Saša, ki je taksist, in 20-letni sin Ženja sta prepričana, da bi lahko le tesnejša vez z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom Krimu prinesla delovna mesta in stabilnost, ki jo nujno potrebuje. Svojo družinsko zgodbo so zaupali francoski tiskovni agenciji AFP.

"Zame je pomembno, da ne bo vojne"

"Imeli smo večurne razgovore, zelo dolgo smo se pogovarjali," je povedal Dima. "Rad imam Ruse, vendar ne maram Putina. On je diktator."

Njegov starejši brat Ženja, ki dela na železnici in v prostem času snema svojo rap glasbo, si želi tesnejših vezi z Rusijo. "Zame je pomembno, da tukaj ne bo vojne," je pojasnil svoje prepričanje in pokazal fotografije svojih prijateljev, ki pozirajo s proruskimi silami. "Če Rusov tukaj ne bi bilo, bi pričakoval enake proteste kot v Kijevu. Imeli smo že primere, ko so ljudje poskušali odstraniti kip Lenina in ljudi, ki so to poskušali preprečiti," še pove.

Nekoč so živeli slabo, zdaj pa še slabše

Njuna starša imata prav tako nasprotujoče si mnenje, saj sta imela izkušnje, kakšno je bilo življenje še pod nekdanjo Sovjetsko zvezo. "Starejši ljudje pogosto govorijo, da smo v komunizmu boljše živeli, vendar sam pravim, da smo nekoč živeli slabo, zdaj pa še slabše," pravi 55-letni oče. "Od razpada Sovjetske zveze so tovarne prenehale delovati, in če bo tukaj Rusija, bodo nekatere začele znova delovati."

"Ukrajina je moja domovina in vse stvari, ki jih je Rusija obljubljala, so kot sir v mišelovki," je s solzami v očeh povedala mama. "Na začetku mi je bilo zelo težko, da se je mož tako hitro obrnil k Rusiji … Zdaj pa mislim, da bo na referendumu sprejeta odločitev, da se Krim priključi Rusiji, zato poskušam to sprejeti," je še povedala.

Prepira ne bo

Kljub nasprotnim mnenjem pa v družini vztrajajo, da jih politično prepričanje nikoli ne bo razdružilo. "Vedno sem poskušal otroka vzgajati tako, da si lahko ustvarita svoje lastno mnenje," je povedal Saša. "Vedno bomo poskušali najti kompromis, ker smo družina. Ne glede na to, da smo različnega mnenja, se ne bomo prepirali."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.