Svet
2 ogledov

Kuzmanović najbolj prepričljiv

Kuzmanović je zmagovalec predsedniških volitev v Republiki srbski. Žurnal24 main
Na nedeljskih predsedniških volitvah v Republiki srbski je po začasnih rezultatih zmagal kandidat Stranke neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Rajko Kuzmanović.

Po 55 odstotkih preštetih glasov je Kuzmanović prejel 44,5 odstotka glasov, njegov najresnejši protikandidat, Ognjen Tadić iz nacionalistične Srbske demokratske stranke (SDS), pa 33,3 odstotka glasov, je v noči na ponedeljek sporočila osrednja volilna komisija. Volitev, na katerih so med desetimi kandidati izbirali naslednika pred dobrima dvema mesecema preminulega Milana Jelića, se je udeležilo skoraj 36 odstotkov od skupno 1,1 milijona volilnih upravičencev. Za izvolitev je v skladu z zakonodajo BiH potrebna navadna večina glasov volivcev, predsednik ene od dveh entitet BiH pa ima večinoma predstavniško funkcijo.

Predsednik Akademije znanosti in umetnosti Kuzmanović je javnosti sicer precej neznan, največ možnosti za zmago pa je imel po zaslugi velike priljubljenosti SNSD. Iz vrst te stranke je bil tudi Jelić, ki je 30. septembra umrl zaradi srčnega napada.

33-letni pravnik Tadić iz največje opozicijske stranke v Republiki srbski, SDS, je pred volitvami izpostavljal svoje dolgoletne izkušnje v politiki. V zadnjih tednih se je zavzemal za razpis referenduma o reformi policije in ustave v BiH in opozarjal, da sta največja problema prebivalcev revščina in brezposelnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.