Svet
1056 ogledov

Lastnike Applov lahko že letos doleti nova naročnina

Apple logotip Profimedia
Apple bi lahko zaračunal do 20 ameriških dolarjev za nekatere funkcije umetne inteligence (Apple Intelligence AI), so za ameriški CNBC povedali analitiki.

Apple želi po mnenju nekaterih analitikov na ta način spodbuditi rast donosnega storitvenega posla. Velikan iz Cupertina v Kaliforniji ima še letos na nekaterih svojih napravah v načrtu uvesti Apple Intelligence, prihodnji sistem umetne inteligence.

Podjetje je uporabnikom obljubilo izboljšavo glasovnega pomočnika Siri, pa tudi nekatere nove funkcije, vključno z možnostjo samodejnega ustvarjanja e-poštnih sporočil in slik. Čeprav se bodo te funkcije uvajale počasi, Kitajska in Evropa sprva ne bosta imeli dostopa, bi lahko Apple naročnino za naprednejše aplikacije zaračunaval že kmalu, piše CNBC.

Neil Shah, partner pri Counterpoint Research, je dejal, da je naložba v umetno inteligenco draga, zato naj bi Apple želel stroške prenesti na svoje uporabnike.

Iphone 8, Apple | Avtor: Epa Epa

Shah je dejal, da bi lahko Apple za Apple Intelligence zaračunal med 10 in 20 ameriških dolarjev naročnine. “Apple je eno redkih podjetij za povezane naprave, ki je uspešno unovčilo storitve z dodano vrednostjo, ki jih ponuja,” je za CNBC povedal Ben Wood, vodja raziskav pri CCS Insight.

"Posledično je s svojimi uporabniki vzpostavil precedens, da morajo plačati za več premijskih storitev. Na podlagi tega ni mogoče izključiti, da se bo Apple v okviru svoje ponudbe Apple Intelligence odločil zaračunati naprednejše funkcije,” je dodal Wood, ki še meni, da bi lahko Apple Intelligence ameriškemu velikanu omogočil, da uvede paketno naročniško storitev z različnimi storitvami po enotni ceni.

Applov največji tekmec Samsung, ki je že začel uvajati svoje storitve umetne inteligence, znane kot Galaxy AI, za svojo programsko opremo še vedno razmišlja o različnih modelih prihodkov.

Podjetju Apple umetna inteligenca omogoča, da še bolj zaklene svojo že tako zvesto bazo strank, pravi Shah, ki meni, da se bo Apple Intelligence učil iz vedenja uporabnika in bo na ta način postal bolj personaliziran.

"Lepota umetne inteligence je v tem, da jo vedno bolj uporabljate, se uči o vas, na koncu pa se zaklenete v sam model, ker svojega modela ne morete prenesti iz Appla v Android," je dejal Shah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 20:59 11.avgust 2024.

    Super, pri Samsungu si že manejo roke!