Svet
21 ogledov

Letališče, ki mu ni para

1/18
Žurnal24 main
Letališče na otočju St. Martin je verjetno eno najbolj norih na svetu. 300-tonski jumbo jeti letijo dobesedno nekaj metrov nad glavami ljudi.

Ena od glavnih znamenitosti otoka v Karibskem morju, ki spada pod otočje Nizozemskih Antilov, je letališče Princesa Juliana. Tik pred vzletno-pristajalno stezo je majhna peščena plaža Maho, ob robu plaže pa  dva barčka, od koder ljudje pregledujejo nebo v upanju, da bo kmalu spet pristal čezoceanski jumbo s turisti. Ko ga opazijo, hitro stečejo na sredino plaže in se predajo nezaslišanemu trušču ter zračni turbulenci, ki ljudi na plaži marsikdaj razmeče po pesku ali celo v morje, medtem ko kakih 20 metrov nad njimi švigne mimo jeklena ptica.

V priloženem videu si oglejte pristanek enega od letal.

Letala nimajo izbire in morajo zaradi kratke letališke steze (2.180 m) izkoristiti vsak njen meter, to pa pomeni, da se ji morajo na veliko veselje turistov približati tik nad tlemi.

Otok St. Martin, ki je razdeljen na nizozemski in francoski del, ima sicer 70.000 prebivalcev, na letališču pa letno sprejmejo 1,6 milijona turistov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.