Svet
15 ogledov

Libija: Nato pomaga iskati Gadafija

Z zahoda podprti uporniki so pred vrati Tripolija. Reuters
Uporniki so članom ožjega kroga polkovnika Gadafija obljubili, da jim bodo, če svojega vodjo aretirajo ali ubijejo, oprostili vse dosedanje grehe.

Libijski uporniki trdijo, da so obkolili skrivališče libijskega voditelja Moamerja Gadafija in njegovih sinov. Našli naj bi tudi ogromne zaloge hrane, zdravil in goriva, ki ga je skrival njegov režim. To naj bi močno olajšalo pomanjkanje v Tripoliju.

Gadafi se je oglasil v novem zvočnem posnetku, v katerem plemena poziva naj se uprejo "tujim agentom". Dejal je, da "se moramo upreti tem sovražnim podganam, ki bodo premagane v oboroženem boju".

Spopadi še trajajo

V Tripoliju sicer še vedno potekajo spopadi, čeprav naj bi bil današnji dan po navedbah poročevalca britanskega BBC-ja najmirnejši od začetka tedna. Boji med uporniki in Gadafijevimi silami se nadaljujejo tudi drugje po državi.

Iskanju libijskega polkovnika se je pridružil tudi Nato, ki upornikom med drugim pomaga z letali, je danes za britansko televizijo Sky News pojasnil britanski obrambni minister Fox. Malce kasneje je Nato poudaril, da Gadafi ni tarča zavezništva.

Zajeli Srbe

"Zajeli smo pet Srbov, ki trdijo, da so gradbeni delavci. Mi pa sumimo, da so bili Gadafijevi ostrostrelci," so po poročanju srbskega B92 sporočili uporniki.

Zajeti so pridržani na mednarodnem letališču, uporniki pa zdaj resničnost njihove zgodbe preverjajo pri podjetju, za katerega so trdili, da delajo.

O prijetju veleposlaništvo Srbije v Libiji nima podatkov, še poroča B92.

Hujskajo proti Gadafiju

"Gadafijeve sile ne bodo prenehale z uporom, dokler polkovnik ne bo zajet ali ubit," je sporočil Mustafa Abdul Jalil, vodja uporniškega prehodnega nacionalnega sveta.

Dodali so še, da podpirajo nagrado v višini dobrega milijona evrov, ki jo je za prijetje ali uboj Gadafija razpisala skupina poslovnežev.

Kot je za BBC povedal tiskovni predstavnik upornikov, je ožji krog Gadafijevih sodelavcev tako kot polkovnik sam odgovoren za "zločine proti človečnosti in zločine proti libijskemu ljudstvu".

"Zdaj imajo motiv. Če ne želijo potoniti skupaj z Gadafijem, si lahko zagotovijo imuniteto v zamenjavo za njegovo prijetje ali usmrtitev," je še povedal predstavnik.

Uporniki so Gadafiju sicer tudi ponudili, da mu v primeru predaje zagotovijo varen odhod iz države. "Mislim, da bi Gadafi raje umrl, kot to storil," razmišlja predstavnik upornikov.

Od nedelje je po ocenah upornikov v spopadu za Tripoli umrlo vsaj 400 ljudi. Gadafijeve sile naj bi še vedno obvladovale mesti Sabha in Sirte, sicer Gadafijev rojstni kraj.

Ugrabljeni italijanski novinarji izpuščeni

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je medtem v luči priprav na Libijo po Gadafiju še za ta teden napovedal glasovanje v Varnostnem svetu ZN o resoluciji, ki bi omogočila sprostitev okoli 1,5 milijarde dolarjev zamrznjenega libijskega premoženja v ameriških bankah. S tem bi novemu vodstvu Libije zagotovili sredstva za obnovo države in vzpostavitev novega sistema, poroča STA.

Po poročanju italijanske Corriere Della Sera pa so bili štirje italijanski novinarji, ki so bili ugrabljeni včeraj, danes že izpuščeni.

Komentarjev 2
  • srs86 15:36 25.avgust 2011.

    dej zmislte si še da je gadafi srb u pi... mat...Privat dej raj otroka odpel na sprehod kt pa da tle ugotavljaš kdo je kako odgojen...Teb se vid kako so te tvoji odgojil...glu* si ko ku...

  • privat 14:37 25.avgust 2011.

    nevem če je to samo sum..??da srbi zopet morijo...saj noben drug ni tako odgojen.