Svet
16 ogledov

"Lovci na zaklade" v pripravljenosti pred ladjo

potapljač na Costa Concordii Reuters
Ko so potniki zapuščali Costo Concordio, so na potapljajoči se ladji pustili svojo prtljago in še kaj. Dovolj in tako veliko, da "ostanki" že privabljajo potapljače, ki skrivoma želijo odnesti čim več.

Pod sedaj mirno gladino morja ob zahodni italijanski obali med tonami kovinske konstrukcije na pol potopljene ladje Costa Concordia ležijo ne le kovčki nekaterih potnikov, pač pa predmeti, ki bi dejansko predstavljali zaklad: nakit, denar v gotovini, steklenice dragocene penine, starine, kristalni kozarci in tisoče umetniških del, je pisal britanski Telegraph.

Le vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo našli "interesenti", ki bi si želeli pobliže ogledati te dragocenosti. Tatovi so se odpravili tudi pod vodo in po poročanju medijev naj bi jih vodila slavna italijanska mafija.

Avtor knjig o iskalcih zakladov in dolgoletni potapljač Robert Marx je po navedbah Telegrapha prepričan, da se plenilci potopljenih ladij teh ne dotikajo, dokler na njih še vedno iščejo utopljene potnike, saj take ladje smatrajo za grobove. A takoj, ko so reševalne in iskalne akcije končane ter na ladji ni nikogar, se profesionalci lotijo dela.

Veliko nakita, ki čaka nove ali stare lastnike

Costa Concordia ni bila le ladja, pač pa plavajoči luksuzni hotel. Na njej so se potniki radi kazali v najboljših oblačilih in z najdražjim nakitom, slednjega pa so prodajali tudi v trgovinah na ladji. Vsi ti predmeti po brodolomu pa ne bi dolgo ostali pozabljeni.

"To je sedaj raj za potapljače," je prepričan Hans Reinhardt, odvetnik, ki zastopa 19 nemških potnikov, ki za svoje trpljenje ob neslavnem koncu križarjenja pričakujejo ustrezno odškodnino. Telegraph navaja trditve odvetnika, da so imeli nekateri od njegovih strank s seboj na potovanju družinske dragocenosti, predvsem nakit, ki se je prenašal iz roda v rod. Po navedbah medijskega središča ladjarja so sicer potniki večino vrednih predmetov hranili v sefih v zasebnih kabinah. Pravno gledano ni nobenega razloga, da rešeni potniki ne bi bili še vedno lastniki predmetov, ki so ostali v z vodo zalitih prostorih ladje.

Oblasti zanikajo možnosti kraj

Italijanske državne in lokalne oblasti sicer po poročanju Telegrapha trdijo, da je okrog ladje preveč aktivnosti, da bi lahko kdo nepooblaščeno pregledoval njeno notranjost in iz nje kaj odnesel. Prav tako oblasti načrtujejo, da bodo uradno in nadzorovano iz ladijskih prostorov odnesli vse predmete, tudi zato, da do njih ne bi prišli nepridipravi.

"Ladjo nadzorujemo 24 ur dnevno. Nemogoče se ji je sploh približati," je zatrdil Massimo Maccheroni, uradnik obalne straže.

Gre bolj verjeti njemu ali govoricam o "lovcih na zaklade"?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.