Svet
17 ogledov

Madoff reforme označil za "smešne"

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški finančni prevarant Bernard Madoff je dejal, da so najnovejše reforme, ki so bile sprejete zaradi finančne krize, smešne, in da je ameriška zvezna vlada ena sama Ponzijeva shema.

"Najnovejše regulatorne reforme so šala," je dejal Madoff v telefonskem intervjuju za revijo New York. Kasneje je v pogovoru za New York Times banke in hedge sklade obtožil, da so bili vpleteni v njegove Ponzijeve sheme, s katerimi so vlagatelje ogoljufali za več milijard dolarjev.

Po njegovih besedah je ameriški regulator zvezna komisija za vrednostne papirje in borzo (Securities and Exchange Commission) "v teh zadevah deloval grozno" in da je "celotna vlada ena sama Ponzijeva shema".

Ponzi ali tudi piramidna shema je investicijski načrt, ki vlagateljem izplačuje dobičke iz njihovih lastnih vložkov ali vložkov naslednjih vlagateljev. Sam organizator takšnega načrta pa vloženih sredstev ne vlaga nikamor, ampak iz prejetih plačil vlagateljev le izplačuje zaslužke, velik del sredstev pa prenese na svoje račune.

Zaradi Madoffove piramidne sheme so vlagatelji ob začetku finančne krize vlagatelje ogoljufali za skupaj 65 milijard dolarjev. 72-letni Madoff trenutno zaradi tega prestaja 150-letno zaporno kazen.

Za revijo New York je Madoff še dejal, da ga je smrt sina Marka (slednji je 11. decembra lani na drugo obletnico prijetja Madoffa v stanovanju v New Yorku storil samomor) zelo prizadela in da zdaj v zaporu plačuje tudi za vse bolečine, ki jih je prizadejal ženi. "Ona je jezna name," je dejal Madoff. "Uničil sem družino."

Policija je pred samomorom sina preiskovala, ali je bila v prevaro vpletena tudi Madoffova družina. Slednja sicer vseskozi zanika kakršnokoli vpletenost v zadevo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.