Svet
22 ogledov

Madžarska tovarna v Ajki spet obratuje

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Madžarska tovarna aluminija je včeraj zvečer znova začela obratovati. Od torka dalje bo obratovala s polno močjo.

Tovarna aluminija v Ajki, kjer je prišlo do katastrofalnega izlitja strupenega blata iz poškodovanega zadrževalnika, je v petek zvečer vendarle začela obratovati. "Potrebni bodo največ štirje dnevi, da se doseže normalno delovanje. Polna obratovalna sposobnost bo dosežena prihodnji torek," je povedala tiskovna predstavnica Gyorgyja Bakondija, posebnega predstavnika vlade za nadzor podjetja Mal, ki ga je madžarska vlada nacionalizirala.

Iz poškodovanega zadrževalnika se je izlilo okoli 800.000 kubičnih metrov strupenega blata. Najhujša ekološka nesreča na Madžarskem je zahtevala devet smrtnih žrtev. Več kot 300 domov je uničenih.

Vnovični pogon proizvodnje v tovarni aluminija, kjer je zaposlenih 1100 ljudi, je bil sprva predviden za petek opoldne, vendar so obratovanje odložili zaradi uskladitve podatkov z vodstvom podjetja.

Direktor Zoltan Bakony, ki je po dvodnevnem priporu znova na prostosti, je včeraj za CNN dejal, da niti ne ve, ali je odgovoren za to nacionalno katastrofo. "Rečeno mi je bilo, da bi moral biti odgovoren, a tega ne čutim," pravi. Več v članku Ne čuti se odgovornega za katastrofo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.