Svet
9 ogledov

Makedonci izčrpali možnosti

Makedonija le nekaj dni pred vrhom Nata išče zadnjo možnost, da bi dosegla dogov Žurnal24 main
Vlada v Skopju Grčiji ponuja resnično zadnji kompromis glede prihodnjega imena države – Republika Makedonija (Skopje).

Makedonska vlada je možnost, ki so jo predlagali Združeni narodi in njihov posrednik Matthew Nimetz, poslala naprej v parlamentarno obravnavo. „Po 15 letih pogovorov je to končni predlog“, je dejal zunanji minister Antonio Milošoski, ki sicer ni želel povedati, ali je vlada kompromisno ime podprla.

Če bo parlament soglašal z imenom Republika Makedonija (Skopje), bo žogica ponovno vrnjena Grčiji, ki blokira pogajanja Makedonije za vstop v Nato in EU. Časa za dosego dogovora je le še nekaj dni, saj bo med 2. in 4.. aprilom v Romuniji potekal vrh Nata, na katerem bodo članice odločale o vstopanju Makedonije, Hrvaške in Albanije v povezavo. Uradne Atene že vse od osamosvojitve Makedonije vztrajajo, da zanje ime Makedonija pomeni grožnjo po ozemeljskih težnjah Skopja do istoimenske severne grške pokrajine, zato zahtevajo spremembo imena. Makedonski uradni naziv je tako še vedno Nekdanja jugoslovannska republika Makedonija.

Za sprejem sporazuma si prizadeva tudi EU, saj bi pripomogel k stabiliziranju razmer na Balkanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.