Svet
1 ogledov

Mehiška verzija arabske pomladi?

Protesti v Mehiki
1/7
Tomaž Pavkovič
V soboto se je zbralo približno 100 tisoč protestnikov na trgu Angel de la independencia, od koder so krenili proti največjemu trgu v središču glavnega mesta, Zocalo.

V Mehiki se podporniki Andresa Manuela Lopeza Obradorja še vedno ne morejo sprijazniti z zmago Enriqueja Peñe Nieta na zadnjih predsedniških volitvav prejšnjo nedeljo.

Demonstranti Nietu, sicer predsedniku Institucionarne revolucionarne stranke (IRP), očitajo številne nepravilnosti v procesu volitev, predvsem podkupovanje revnih slojev pri volitvah, razne goljufije, kar so protestniki izražali s premnogimi transparenti na shodu, podpirajo pa jih tudi vsi glavni mediji.

IRP je vodila Mehiko 72 let v prejšnjem stoletju, stranka pa je postala sinonim za korupcijo. Po 12-letni vladavini Felipeja Calderona in njegove Nacionalne stranke akcije se ji je zopet uspelo vrniti na oblast. Demonstranti, predvsem študentsko gibanje YOSOY 132,  v prihodnosti obljubljajo nove demonstracije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.