Svet
9 ogledov

Merahovega brata pripeljali v Pariz

Mohamed Merah EPA
Starejšega brata v četrtek ubitega Mohameda Meraha, ki je pobil sedem ljudi na jugozahodu Francije, in njegovo dekle, ki sta od srede v priporu, so danes prepeljali v Pariz. Preostanek pripora, ki se bo iztekel v nedeljo zjutraj, bosta tako preživela v prostorih protiteroristične policije.

Nekaj policijskih vozil, v enem od katerih naj bi bila tudi 29-letni Abdelkader Merah in njegovo dekle, je iz Toulousea v Pariz danes odrinilo okoli osme ure zjutraj.

O premestitvi priprtih v Pariz, na sedež francoske protiteroristične policije, ki je v ponedeljek prevzela preiskavo Merahovih zločinov, se je sicer govorilo že od petka.

Iz pripora pa naj bi danes po poročanju AFP, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, izpustili Merahovo mater, ki so jo priprli v petek popoldne. Uradnih informacij o koncu njenega pripora sicer še ni.

Je imel Merah pomočnike?

Preiskovalci namreč skušajo ugotoviti, ali je Mohamed Merah, ki se je sicer razglasil za mudžahida in pripadnika Al Kaide vendarle imel pomočnike pri načrtovanju napadov, ki jih je sicer izvedel popolnoma sam. Merah je imel namreč nizke dohodke, kljub temu pa so preiskovalci v njegovem stanovanju zasegli pravo orožarnico.

Napadalčev brat Abdelkader, sicer podpornik salafističnega gibanja, je že zatrdil, da ni vedel nič o Mohamedovih kriminalnih projektih.

Umoril 7 ljudi

Merah je v napadih, ki so pretresli Francijo, sicer skupno umoril sedem ljudi. 11. marca je v Toulouseu ubil pripadnika padalskega logističnega regimenta, čez štiri dni pa je streljal na vojake blizu vojašnice v mestu Montauban. V napadu sta umrla dva vojaka, tretji je bil huje ranjen.

Zadnji napad se je zgodil 19. marca pred judovsko šolo v Toulouseu, ko je ustrelil 30-letnega učitelja Jonathana Sandlerja, njegova sinova, petletnega Arieha in štiriletnega Gabriela, ter sedemletno Myriam Monsonego, hčerko ravnatelja šole.

Policija je v četrtek po več kot 30-urnem obleganju stanovanja napadalca Meraha ubila s strelom v glavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.