Svet
1 ogledov

Ministra obsodili na sedem let

Sodišče. Shutterstock
Sodišče v Kairu je zaradi korupcije obsodilo nekdanjega egiptovskega ministra za informiranje Anasa al Fekija. Za zapahi bo moral odsedeti sedem let.

Razsodilo je, da je Anas al Feki kriv "trošenja državnega denarja". Sodišče je zaradi korupcije obsodilo tudi nekdanjega vodjo državne televizije Osamo al Šejka na pet let zapora.

Želel je tekme za prebivalce

Feki je po podatkih sodišča v času svojega mandata več zasebnim televizijam dovolil brezplačno predvajanje nogometnih tekem in tako državo oškodoval za 1,8 milijona dolarjev. V svojem zagovoru je dejal, da Egipčani obožujejo nogomet in da je želel omogočiti čim več ljudem, da si ogledajo nogometne tekme.

Po previsokih cenah kupil telenovele

Vodja državne televizije pa naj bi državno blagajno oškodoval z odkupom pravic za predvajanje telenovel po previsokih cenah. Njegovi privrženci se z razsodbo ne strinjajo – svoje nestrinjanje so izrazili z metanjem steklenic na sodnika.

Na današnjo odločitev sodišča se je še mogoče pritožiti. Neko drugo sodišče je al Fekija julija oprostilo očitkov poneverjanja javnega denarja za predvolilni boj.

Sojenje sodi v okvir širše preiskave korupcije v času februarja strmoglavljenega režima nekdanjega voditelja Hosnija Mubaraka. Sojenje poteka tudi proti Mubaraku in njegovima dvema sinovoma, medtem ko je bilo več nekdanjih članov režima že obsojenih.

Komentarjev 1
  • smoki 16:45 28.september 2011.

    tako bi moralo biti tudi pri nas, ne pa pogojna kazen...