Svet
6 ogledov

Mirovna pogajanja znova septembra

Posebni ameriški odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell in državna sekretar Žurnal24 main
Izraelci in Palestinci so pristali na obnovitev mirovnih pogajanj. Začela se bodo 2. septembra v Washingtonu, njihov cilj pa je mirovni dogovor doseči v enem letu.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je danes sporočila, da so Izraelci in Palestinci pristali na obnovitev neposrednih mirovnih pogajanj. Pogajanja se bodo začela 2. septembra v Washingtonu, njihov cilj pa je mirovni dogovor doseči v enem letu. To je v Bruslju v imenu bližnjevzhodne četverice sporočila tudi EU.

V Washingtonu bosta 2. septembra pogovore začela izraelski premier Benjamin Netanjahu in palestinski predsednik Mahmud Abas, na srečanje pa bosta povabljena tudi egiptovski predsednik Hosni Mubarak in jordanski kralj Abdulah II.

Novico je Clintonova sporočila v State Departmentu v navzočnosti posebnega ameriškega odposlanca za Bližnji vzhod Georgea Mitchella. Kot je dejala, je cilj doseči rešitev z oblikovanjem dveh držav in tako priti do dokončne mirne ureditve desetletja trajajočega spora.

V izraelsko-palestinskih mirovnih pogajanjih so se v preteklosti pojavljale velike ovire, do katerih bo nedvomno prišlo tudi na prihajajočih pogovorih, je dejala Clintonova. "Sovražniki miru nas bodo poskušali premagati in spodnesti te pogovore. A vpletene strani pozivam, naj bodo vztrajne," je dodala.

Mitchell je poudaril, da bo šlo za dvostranska pogajanja, so pa ZDA pripravljene podati predloge za premostitev razlik, če bi bilo to potrebno oziroma primerno. Izrazil je prepričanje, da je dogovor mogoče doseči v enem letu, "in to je naš cilj".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.