Svet
6700 ogledov

Množičen izpad po vsem svetu, prizemljena letala, težave za banke, medije

Računalnik, računalničar Profimedia
Po vsem svetu poročajo o IT izpadih. Težave imajo letalske družbe, banke, borze, medijske družbe.

Pri tehničnih težavah, s katerimi se trenutno soočajo organizacije po vsem svetu, gre glede na javno dostopne podatke za izpad zaradi tehnične napake, in ne za kibernetski napad, so za STA navedli na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT. Na SI-CERT sicer nimajo informacij o tem, koliko organizacij je zaradi teh težav prizadetih v Sloveniji, saj se njihovemu centru načeloma poroča o kibernetskih napadih, so ob tem pojasnili za STA.

Po poročanju tujih medijev naj bi do tehničnih težav, zaradi katerih so ovirana poslovanja bank, letališč in podjetij po vsem svetu, prišlo zaradi pomanjkljive posodobitve antivirusnega programa podjetja za kibernetsko varnost CrowdStrike. Naprave z operacijskim sistemom Windows se tako ob zagonu soočajo s t. i. modrim zaslonom smrti, zaradi česar se jih ne da uporabljati. SI-CERT v tej luči prizadetim uporabnikom svetuje, da se obrnejo na tehnično pomoč podjetja CrowdStrike.

Težave na brniškem letališču in v Krki

S težavami se soočajo tudi nekatera podjetja v Sloveniji. Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana imajo težave s sistemi za prijavo na let, zato trenutno prihaja do manjših zamud v odhodih letal. "Da bi čim bolj omejili vpliv na promet, že prilagajamo naše procese, na primer ročno prijavljamo potnike na lete," so potrdili za STA.

Zaenkrat s strani letalskih prevoznikov še nimajo informacij o odpovedih letov. Potnikom priporočajo, da status svojih letov preverijo na spletni strani ali neposredno pri prevozniku. Če let ni prestavljen ali odpovedan priporočajo, da se na letališče odpravijo prej kot običajno.

Da se soočajo s tehničnimi težavami, so medtem potrdili tudi v Krki. "S težavami v Windows okolju, s katerimi se danes srečuje dobršen del sveta, se soočamo tudi v Krki. Sodelavci informacijske tehnologije intenzivno odpravljajo težave in stanje se stabilizira. Vpliva na poslovanje ne pričakujemo," so v službi za odnose z javnostmi pojasnili za STA.

Portal Moja Dolenjska je medtem poročal, da je po informacijah zaposlenih v Krki prišlo do izpada celotnega računalniškega sistema, zaradi katerega je obstala proizvodnja, zaposlene pa so pošiljali domov.

Iz podjetja Microsoft so sporočili, da so po težavah s storitvami začeli sprejemati "ukrepe za ublažitev" težav. Težave so začeli beležiti ob polnoči po srednjeevropskem času. Iz podjetja so sporočili, da preiskujejo težave s storitvami v oblaku v ZDA ter težavo, ki vpliva na več njihovih aplikacij in storitev.

Težave po vsem svetu

Velike banke, mediji, letalske družbe in številni drugi se soočajo z velikimi izpadi informacijske tehnologije. Iz Velike Britanije poročajo o izpadu televizijskega programa Sky News. Kot je povedal izvršni predsednik družbe, zjutraj niso mogli oddajati v živo. 

Do težav na Otoku prihaja tudi v železniškem prometu. Podjetje Govia Thameslink Railway je sporočilo, da njihova ekipa IT strokovnjakov išče vzrok težav. "Na nekaterih lokacijah ne moremo dostopati do diagramov voznikov, kar lahko privede do kratkotrajnih odpovedi, zlasti v omrežjih Thameslink in Great Northern. Poleg tega so prizadeti tudi drugi ključni sistemi, vključno z našimi platformami za obveščanje strank v realnem času," njihovo obvestilo povzema BBC.

Melbourne letališče | Avtor: Profimedia Profimedia

Letala ostajajo na tleh na številnih letališčih. Berlinsko letališče je prek omrežja X sporočilo, da se zaradi tehničnih težav soočajo z zamudami pri prijavah na let. Iz Španije poročajo o težavah na letališčih po vsej državi. "Prizadevamo si, da bi jih čim prej odpravili. Medtem postopke izvajamo ročno," so sporočili. 

Težave imajo na letališču v Edinburghu. Zaradi računalniške napake niso delovali zasloni za odhode, zaradi česar so nekateri potniki zamudili svoje lete. V glavni stavbi terminala se je zjutraj sprožil požarni alarm, ki naj bi ga sprožila ista računalniška napaka. Težave še poskušajo odpraviti.

Ameriške letalske družbe United, Delta in American Airlines do nadaljnjega ne bodo v zrak pošiljala svojih letal. Letala, ki so trenutno v zraku. Letalska družba Ryanair opozarja pred morebitnimi težavami. Vsem, ki danes letijo z njimi, sporočajo, naj spremljajo obvestila. 

težave IT izpad | Avtor: Profimedia Profimedia

Avstralsko telekomunikacijsko podjetje Telstra Group prav tako poroča o motnjah v delovanju. "Globalne težave, ki vplivajo na CrowdStrike in Microsoft, motijo nekatere naše sisteme. Težave povzročajo nekaj zastojev pri nekaterih naših strankah, zato se vam zahvaljujemo za potrpežljivost," so sporočili. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar jate
    jate 10:29 19.julij 2024.

    zato nimam ne spletne banke ne nič preko neta še položnice placujem normalno na pošti in izpiske iz banke zahtevam po pošti in placilno liste ,vse staromodno kot naše none haha....papir je zakon...vsaj meni ...sicer vsak ve zase najbolje

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 10:09 19.julij 2024.

    Pač izklopite redno posodabljanje oken...

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:37 19.julij 2024.

    Predvidevam, da bodo spet "Rusi" krivi!!!