Svet
1 ogledov

Množičen poklon žrtvam

1/33
Žurnal24 main
Potem ko so se včeraj poklonili spominu na žrtve letalske nesreče poljskega predsedniškega letala pri Smolensku v Rusiji, danes potekajo slovesnosti na Poljskem.
Več fotografij s slovesnosti si lahko pogledate v GALERIJI.

V katedrali v Varšavi so se točno ob 8.41, ko se je pred enim letom zgodila nesreča, ki je zahtevala 96 smrtnih žrtev, tragedije spomnili z minuto molka.

Dogodka sta se po poročanju tujih agencij udeležila predsednik države Bronislaw Komorowski in premier Donald Tusk, ni pa bilo brata pokojnega predsednika Jaroslawa Kaczynskega.

Kaczynski je tako izrazil nestrinjanje z odločitvijo poljske vlade, ki je vodenje preiskave nesreče, ki še ni zaključena, prepustila Rusiji.

Spor glede vzroka nesreče
Ruski preiskovalci so v poročilu zapisali, da se je nesreča zgodila, ker pilot letala ni upošteval priporočil, da se preusmeri na drugo letališče, in kljub gosti megli poskušal pristati.

Spominu na žrtve nesreče so se poklonili tudi na pokopališču, kjer je pokopana večina umrlih v nesreči.

Komorovski se je spomnil trenutka, "ko se je", kakor se je izrazil, "za mnoge podrl svet". Pozval je k celjenju ran in zavrnil medsebojna obtoževanja.

"Eden od spomenikov, ki jih lahko skupaj zgradimo, je, da skrbimo za sanje in prizadevanja tistih, ki so umrli, tako da bodo imeli svoje naslednike, ki bodo v prihodnosti uresničevali njihove upe," je povedal po poročanju AP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.