Svet
28956 ogledov

Močno neurje povsem uničilo naselje, ljudje so obupani

Neurje v naselju Bošnjaci Davor Javorovic/PIXSELL
Močno neurje je sinoči zajelo celinski del Hrvaške, najbolj je bil prizadet skrajni vzhod države. V Bošnjacih je nastala toča v velikosti teniške žogice. Strehe in fasade hiš so poškodovane, polne lukenj, številni avtomobili so razbiti, rastlinjaki podrti in prerešetani, pridelki so popolnoma uničeni.

"Katastrofa. Najprej ob 19.30 je začela padati toča v velikosti teniške žogice, brez dežja, z močnim vetrom. Kmalu se je zmračilo, ni bilo elektrike. Zagorelo je na električni inštalaciji. Gasilci so požar uspešno pogasili," je povedal župan občine Andrija Juzbašić.

"Na nogah sem že od 5. ure zjutraj. To je katastrofa. Škoda je ogromna. Ni hiše, ki ne bi bila poškodovana," je dejal za HRT.

Elektrika je samo v središču mesta. Deževalo pa je še celo današnje dopoldne, ob tem, da so številne hiše trenutno brez streh.

"Kar zadeva kmetijsko škodo, je bilo vse 100-odstotno uničeno, pridelek pa je bil sicer do zdaj odličen. Še sreča, da sta bila pravočasno požeta ječmen in pšenica. To je res katastrofa," je dejal Juzbašić.

"Lani smo imeli orkanski veter, to območje je prizadela tudi poplava ... Borimo se, sanirali bomo škodo kot vedno; s svojimi močmi in s pomočjo ljudi," je poudaril in dodal, da bodo prioriteta za popravilo strehe na hišah starejših občanov.

"Huje je kot lani julija"

"Skozi okno smo gledali točo v velikosti jajca, trajalo je morda 20-30 minut. Ko smo prišli ven, smo imeli marsikaj za videti - avtomobili so bili uničeni, streh ni bilo. Huje je kot lani julija. Ne vem, kako bomo popravili škodo, vse stane," je za Index povedal občan.

Višina škode še ni znana, gotovo pa bo velika.

Prebivalci pravijo, da se to dogaja že iz leta v leto. "Vse je bilo uničeno, naši avtomobili so bili uničeni, naš sadovnjak je bil uničen, naše njive so bile uničene, naši vrtovi so bili uničeni. Ne vem, kaj naj še rečem, to nima več smisla, ali nam bo kdo pomagal, da poravnamo to škodo, kako bomo sploh živeli," se je spraševala druga občanka.

ODOŠE BOŠNJACI U 3 LIPE P.M.

Objavil/a Nevenka Đukić Kljaić dne Ponedeljek, 1. julij 2024

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 17:31 02.julij 2024.

    Vse za zmago zelenega, saj smo tudi mi 'odgovorni del jedrne' Evrope. Kaj pa je nekaj streh proti 'veličastni borbi Ukrajine' za zmago ameriške 'demokracije'! Da ni povezave, ker članek obravnava vreme? Hja, potem pa - mirno spanje še naprej....