Svet
11 ogledov

Morilski Korade si je sodil sam

Prizorišče zadnjega Koradejevega spopada Žurnal24 main
Preiskava smrti upokojenega hrvaškega generala, na katerega je zadnje dni potekal pravi lov, je potrdila, da je Ivan Korade naredil samomor.

Hrvaški mediji so poročali, da so policisti med akcijo našli 44-letnega Koradeja v njegovi počitniški hišici pri kraju Velika Veternička v ležečem položaju s poškodbo iz strelnega orožja na desni strani glave. Korade je sicer leta 1992 ostal brez leve roke. Verjetno je pri samomoru uporabil isto pištolo, s katero je ubil svoje žrtve.

Policija je začela Koradeja iskati prejšnji teden, potem ko je posumila, da je zagrešil enega od najbolj krvavih pokolov na Hrvaškem. Ubil je dva moška, starejšo žensko in njenega 15-letnega vnuka, ki je umrl le zato, ker je bil priča umoru. Še enega moškega je ranil.

Policija je sprožila obsežno akcijo iskanja, v kateri so sodelovali tudi policijski helikopterji in psi. Izsledili so ga šele v četrtek. General se ni hotel predati in je iz hišice streljal na policiste, pri tem pa ubil 32-letnega pripadnika protiteroristične enote. Tega je metek iz avtomatske puške AK-47 zadel tako nesrečno, da se je izognil zaščitnemu oklepu in prebil arterijo. Ko je policija vdrla v hišo, je v njej našla Koradejevo truplo, ob njem pa ogromno različnega orožja. Policija je podrobno preiskala tudi okolico hišice, saj se je bala, da je Korade podstavil mine.

Dvignil zastavo nad Kninom
Korade je bil med osamosvajanjem Hrvaške znan general. Proslavil se je leta 1995 v operaciji Nevihta, ko je kot poveljnik VII. brigade dvignil hrvaško zastavo na kninski trdnjavi. Že takrat pa je bil znan tudi po svoji vročekrvnosti in incidentih. Leta 1994 je bil tako obsojen na zaporno kazen zaradi zverinskega izživljanja nad nekim vojakom. Upokojili so ga že leta 1997 pri 33 letih, od takrat pa je bil znan po številnih pretepih, prometnih nesrečah in nasilnih izpadih. Po prvih ugotovitvah policije je prejšnji teden umore zagrešil zaradi neporavnanih računov iz preteklosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.