V italijanski Apuliji se je 70-letnik okužil z listerijo in umrl, sum pade na oljke v slanici, pišejo italijanski mediji. Žrtev je moški iz Tranija, ki naj bi živilo kupil v supermarketu. Zdravstvene oblasti so že začele z inšpekcijskim nadzorom.
Prve domneve kažejo na nepakirane oljke
Moški, star 70 let, je umrl v bolnišnici v mestu Bisceglie, v italijanski pokrajini Apulija, potem ko se je okužil z bakterijo listerijo. Po prvih domnevah naj bi do okužbe prišlo po zaužitju oliv v slanici, ki jih je morda kupil v enem izmed supermarketov v njegovem domačem mestu Trani. Po poročanju lokalnih časopisov naj bi šlo za nepakirane oljke.
Zdravstvene oblasti so že sprožile nadzorne postopke, medtem pa je lokalna zdravstvena ustanova ASL Bt (Barletta-Andria-Trani) v uradni izjavi pojasnila, da so pristojne službe, med njimi Služba za higieno živil in prehrano (SIAN), že pričele s preiskavami za razjasnitev okoliščin dogodka.
"Rezultati laboratorijskih analiz, ki jih izvaja okoljska agencija ARPA Puglia, še niso na voljo," so dodali.
Najpogostejši vir okužbe so živila
Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih, opisujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
"Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili," pojasnjujejo na inštitutu.
Tvegana živila za okužbo z listerijo so:
- surovo oz. toplotno neobdelano mleko in mlečni izdelki iz surovega oz. toplotno neobdelanega mleka ter mehki siri,
- surovo meso (carpaccio, tatarski biftek), toplotno nezadostno obdelano meso,
- obroki hrane, ki niso pogreti do 74°C,
- delikatesni izdelki kot so fermentirane salame in klobase, delikatesne solate, ohlajene paštete ali mesni namazi,
- hlajena dimljena morska hrana (razen če so v kuhani jedi): losos, postrv, bela riba, trska, tuna ali skuša. Sushi in surove ali toplotno obdelane školjke.