Svet
4 ogledov

Moskva izgublja boj z ognjem

Moskva, dim, smog, požari
1/9
Žurnal24 main
Razmere v ruski prestolnici so se še poslabšale. Ljudje v enem dnevu vdihnejo toliko dima, kot da bi pokadili več škatlic cigaret na dan. V zraku tudi radioaktivni delci.

Vlada je izdala opozorilo zaradi nevarnosti jedrskega onesnaženja. V vseh rastlinah so namreč radioaktivni delci, ki jih je zemlja posrkala vase ob nesreči v Černobilu leta 1986. Ti delci zdaj z gorenjem gozdov uhajajo v ozračje.

In ko je že kazalo, da se bo stanje malce umirilo, je ogenj in z njim dim v bližini Moskve danes izbruhnil s še večjo silo. Ljudje nosijo maske, večina uradov je zaprla vrata, saj je dim začel vdirati tudi v stavbe. Ljudje na dan v pljuča dobijo toliko dima, kot da bi pokadili več škatlic cigaret na dan. Ozračje je nevarno zlasti za dojenčke. V zraku je trikrat več ogljikovega dioksida kot sicer, poroča BBC. Dve glavni moskovski letališči sta zaprti, saj vidljivost ne dosega niti minimalnih standardov.

Ogenj medtem vse bolj stiska Moskvo v obroč. V njeni okolici divja nekaj manj kot 600 požarov, s katerimi se bori okrog 160 tisoč gasilcev. A kot poroča Reuters, vse kaže, da izgubljajo boj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.