Svet
37 ogledov

Mučenje z otroškimi pesmimi in metal glasbo

Taborišče Guantanamo na Kubi. EPA
Zapornike v Guantanamu so mučili tudi z glasbo. Mučitelji so imeli najraje metalski skupini Metallica in Drowning Pool ter glasbo iz izobraževalne otroške nadaljevanke Sezamova ulica.

Zaporniki so morali nositi slušalke, mučitelji pa so jim na ves glas predvajali glasbo. To je lahko trajalo več ur ali celo dni, dokler se niso zlomili. Televizija Al Džazira v novem dokumentarnem filmu razkriva, da niso uporabljali le metalcev tipa Metalica in Drownin Pool, ampak celo glasbo za otroke.

Skladatelj Christopher Cerf, ki je za glasbo v izobraževalni otroški nadaljevanki Sezamova ulica dobil številna priznanja, je pretresen, da so njegovo glasbo zlorabili za tako kruta dejanja, poroča Huffington Post. "Moj prvi odziv je bil, da to ne more biti res," je povedal za Al Džaziro.

Repertoar pesmi za mučenje

A to ni prvič, da je vojska pesmi iz Sezamove ulice uporabljala za
mučenje. Že leta 2003 so na takšen način mučili zapornike v Iraku, tudi takrat prav tako uporabili Metallico in  Drowning Pool. Narednik  Mark Hadsell, ki je sodeloval pri mučenju, je takrat pojasnil: "Če nekomu predvajaš takšno glasbo 24 ur, mu začnejo možganske funkcije pešati in zlomiš mu voljo. Takrat v celico vstopimo mi in ga zaslišimo."

Tudi ameriški vojaki morajo med usposabljanjem poslušati otroško in metal glasbo. "Med urjenjem so me prisilili, da sem 45 minut poslušal Barneyja, kako poje 'Rad te imam'. Nikoli več si ne želim doživeti česa takega," je dejal  Hadsell leta 2003 za BBC.

Komentarjev 5
  • privat 22:25 31.maj 2012.

    človeštvo samo sebi sodi...ubij samega sebe!

  • ghz891 21:44 31.maj 2012.

    Na vse se lahko navadiš. A Justin Bieberja jim pa niso dali za poslušat :( ?

  • brez_komentarja 14:03 31.maj 2012.

    Saj si pameten ja!