Svet
3 ogledov

Mušaraf namesto na sodišče v bolnišnico

Mušaraf je pred glasovanjem o novem pakistanskem ministrskem predsedniku nasledn Žurnal24 main
Nekdanji pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je bil danes zaradi težav s srcem prepeljan v bolnišnico.

Težave se pojavile v trenutku, ko je bil na poti na sodišče, kjer naj bi se proti njemu začelo sojenje zaradi obtožb izdaje.

Težave tudi z varnostjo

Sojenje 70-letnemu Mušarafu na posebnem sodišču v Islamabadu naj bi se začelo že 24. decembra, a so ga takrat zaradi varnostnih groženj preložili. Blizu ceste, po kateri naj bi se Mušaraf peljal na sodišče, so namreč našli eksploziv in dve pištoli.

Začetek sojenja so zato preložili na 1. januar, a Mušarafa znova ni bilo. Njegova odvetniška ekipa je namreč prepričana, da pogoji za prihod nekdanjega predsednika na sodišče niso izpolnjeni zaradi nezadostnih varnostnih ukrepov. Tričlanski sodni senat je branje obtožnice zato preložil za en dan, sodnik Faisal Arab pa je odločil, da se mora danes Mušaraf v vsakem primeru pojaviti na sodišču.

Bolečine so se pojavile na poti

Mušaraf je bil danes že na poti na sodišče, ko se je začel pritoževati zaradi bolečin v prsih, je na sodišču povedal policijski uradnik Džan Muhamad. Nekdanjega generala so odpeljali v kardiološki center oboroženih sil v mestu Ravalpindi.

Že pred nastopom zdravstvenih težav Mušarafa so sodišče danes protestno zapustili odvetniki nekdanjega predsednika, ki trdijo, da jim grozijo in jih nadlegujejo. Odvetnik Anvar Mansur Khan je tako na sodišču pojasnil, da je od 1. do 5. ure nekdo razbijal po njegovih vratih in zvonil. Na vprašanje sodnika, kdo mu je grozil, je Khan odgovoril: "Ta vlada."

Sodišče je napovedalo preiskavo incidenta, a je Khan zapustil dvorano, sledili pa so mu drugi člani odvetniške ekipe. Khan je sicer že v sredo na sodišču povedal, da je bil napaden v avtomobilu, ko je bil na poti v vzhodno mesto Lahore. O grožnjah pa je poročal še en Mušarafov odvetnik.

Obtožbe politično motivirane

Mušaraf je prvi nekdanji pakistanski vojaški poveljnik, ki se mora zagovarjati na sodišču. Za obtožbami stoji pakistanska vlada, Mušarafova obramba pa trdi, da so obtožbe politično motivirane.

Proti nekdanjemu generalu, ki se je marca lani prostovoljno vrnil iz izgnanstva, da bi sodeloval na majskih parlamentarnih volitvah, je bila sicer v Pakistanu sprožena cela vrsta postopkov zaradi kaznivih dejanj, ki naj bi jih storil med svojo vladavino v letih 1999–2008. Eden od primerov se nanaša tudi na atentat na nekdanjo premierko Benazir Buto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.