Svet
1452 ogledov

Musk trdi, da so ga izdali najožji sodelavci: "Bil sem zaveden!"

Elon Musk Profimedia
Elon Musk gre v veliko sodno bitko. Trdi, da je bil zaveden.

Ameriški milijarder Elon Musk je danes vložil drugo tožbo proti podjetju OpenAI, ki razvija orodje generativne umetne inteligence ChatGPT, v kateri soustanoviteljema Samu Altmanu in Gregu Brockmanu očita, da sta "izdala" vizijo, ki so si jo zastavili ob ustanovitvi podjetja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Musk, ki je pred slabima dvema mesecema umaknil podobno tožbo, v novi tožbi očita goljufijo, zarotništvo in lažno oglaševanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot trdi, je leta 2015 vložil sredstva v Open AI z razumevanjem, da bo šlo na neprofitno organizacijo, nato pa da ga je Altman zavedel in združil moči z velikanom Microsoft. "Altman je Musku zagotovil, da bo neprofitna struktura zagotovila nevtralnost in osredotočenost na varnost in odprtost v dobrobit človeštva, ne na vrednost za delničarje," po navedbah AFP med drugim piše v tožbi.

Musk trdi, da je primer "učbeniška zgodba o altruizmu proti pohlepu", pri čemer ponavlja obtožbe iz prejšnje tožbe, da so ga njegovi nekdanji soustanovitelji v OpenAI izdali, ko so podjetje spremenili iz neprofitnega v pretežno profitno podjetje.

Musk toženima očita, da sta neupravičeno obogatela v vrednosti več milijard dolarjev, medtem ko je bil on, tako kot javnost, prevaran.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Jernej65 23:03 05.avgust 2024.

    A se samo meni dozdeva, da se Masku že počasi rola, kot se že nekaj časa rola Trampu. Človek strategije že dnevno menjuje, kot posrane gate. Tramp šinfa njegove električne avtomobile, Mask ga pa na veliko podpira. Razume naj kdor lahko.