Svet
13 ogledov

Na čelu Egipta Mohamed Mursi

Čakanje rezultata volitev v Egiptu Reuters
Končno rezultati: na egiptovskih predsedniških volitvah zmagal Mohamed Mursi iz Muslimanske bratovščine.

Mursi je po podatkih volilne komisije osvojil 51,73 odstotka glasov in tako premagal  Ahmeda Šafika, premierja v režimu strmoglavljenega Hosnija Mubaraka.

Mohamed Mursi | Avtor: Reuters Reuters


Razglasitev rezultatov so zaradi številnih očitkov o nepravilnostih preložili za več dni. Volilna komisija je prijela 452 pritožb zaradi volitev, 37.000 glasovnic so razveljavili.

Varnost so še pred razglasitvijo rezultatov močno poostrili, na ulicah so tudi tanki, saj se oblasti bojijo, da bo izbruhnilo nasilje.

Številni Egipčani, zbrani na Tahrirju, Mursijevo zmago pozdravljajo s klici "Alah je velik" in pokanjem petard.

Izide egiptovskih predsedniških volitev bi komisija morala objaviti že v četrtek, a je to zaradi očitkov o kršitvah preložila za nedoločen čas. S tem je sprožila številne kritike in proteste v Egiptu, kjer sicer že nekaj časa vlada napeto vzdušje.

Napeto že cel teden

Vladajoči vrhovni vojaški svet, ki državo vodi od Mubarakovega strmoglavljenja februarja lani, je namreč pred dvema tednoma razpustil parlament, ker je ustavno sodišče odločilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v nasprotju z ustavo. Nato je 17. junija, tik po zaprtju volišč, sprejel niz ustavnih dopolnil, s katerimi si je med drugim prisvojil zakonodajno oblast in močno okrnil pristojnosti novega predsednika.

Zaradi tega sta se Muslimanska bratovščina in vrhovni svet javno ostro sporekla, a so začele krožiti govorice, da naj bi se skrivoma pogajala, tudi o izidu volitev. V zadnjem tednu je vzdušje v državi zato postajalo vse bolj napeto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.