Svet
21 ogledov

Na "civiliziran način" prepušča oblast?

Sirski predsednik Bašar al Asad Reuters
Varnostni svet podaljšal misijo v Siriji. Bašar Al Asad naj bi bil pripravljen predati oblast.

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno odobril podaljšanje opazovalne misije ZN v Siriji za 30 dni. To ej predlagala Velika Britanija, medtem ko se je Pakistan zavzemal za 45-dnevno podaljšanje, ki ga je podpirala tudi Rusija.

"Podpiramo ga, odkar smo vključeni v pripravo osnutka resolucije skupaj z našimi pakistanskimi kolegi," je dan po tem, ko je Rusija skupaj s Kitajsko z vetom spet preprečila sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN o Siriji, dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov.

Sirski predsednik Bašar Al Asad je pred tem sprejel načrt za prenos oblasti, ki so ga svetovne sile dorekle v Ženevi, in imenoval predstavnike za pogovore z opozicijo, je pojasnil ruski veleposlanik v Franciji Aleksander Orlov. Za Radio France International je dejal, da je Asad pripravljen prepustiti oblast, a samo na "civiliziran način".

Spopadi ne pojenjajo

Vodja sirske nacionalne varnosti, general Hišam Ihtiar, ki je bil ranjen v sredini eksploziji v sirski prestolnici Damask, je danes umrl za posledicami poškodb Spopadi pa se medtem nadaljujejo. Sirska vojska naj bi po poročanju sirske državne televizije upornike pregnala iz četrti Midan v prestolnici Damask. Po poročanju televizije so "hrabri borci iz Midana v Damasku pregnali vse plačane teroriste in spet vzpostavili varnost".

Sirski observatorij za človekove pravice medtem navaja, da spopadi še potekajo. Po njegovih podatkih je sirska vojska območje Midana napadla s tanki in oklepnimi vozili, od tam pa je mogoče slišati tudi eksplozije.

Zaradi spopadov številni civilisti bežijo iz države. Samo v Libanon je v zadnjih 48 urah prebežalo 30 tisoč ljudi, poroča BBC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.