Svet
20 ogledov

Na FB izbrisali strani opozicije

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami v Egiptu so na Facebooku izginile strani dveh tamkajšnjih opozicijskih strank. Spletni aktivisti domnevajo, da za tem stoji egiptovska vlada.

"Nenavadno je, da sta bili dobesedno izbrisani dve največji Facebook strani v Egiptu in arabskem svetu," je za Reuters dejal eden izmed aktivistov, ki upravlja z eno izmed izbrisanih strani.

Omenjeni aktivisti ob tem niso podali nobenega dokaza.

Predstavniki egiptovskega notranjega ministrstva in ministrstva za informiranje za komentar niso bili dosegljivi, saj je danes v tej afriški državi praznik.

Zaradi ameriškega državnega praznika primera niso komentirali niti predstavniki Facebooka.

Stran We are all Khaled Said, ki ima 330 tisoč registriranih uporabnikov, se je spet pojavila 15 ur potem, ko je neki Egipčan, ki živi v tujini, prosil Facebook administratorja, da stran ponovno vzpostavi, je dejal ustanovitelj strani.

Khaled Said je bil eden izmed najbolj znanih aktivistov za varovanje človekovih pravic in je bil ubit zaradi policijskega nasilja. Oblasti medtem trdijo, da je umrl zaradi drog.

Druga stran Mohamed ElBaradei, ki je imenovana po nekdanjem generalnem direktorju Mednarodne agencije za jedrsko energijo, ki se zavzema za ustavne spremembe, pa po izbrisu še ni bila vzpostavljena. Omenjena stran je imela 298 tisoč registriranih uporabnikov.

S Facebookom do sprememb
Facebook v Egiptu igra pomembno vlogo pri organiziranju protestov leta 2008, na katerih so prebivalci protestirali proti povišanju cen in prenizkim plačam. Med protestniki in policisti pa so se kasneje v mestu Mahalla el-Kubra razvili spopadi.

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah se pričakuje zmaga trenutno vladajoče Nacionalne demokratične stranke predsednika Hosnija Mubaraka, ki je v preteklih dneh poskrbela za pravi informacijski mrk.

Vlada je namreč odklopila signal 12 televizijskih postaj in tako številnim vladnim kritikom "zaprla usta". Ukrep je opravičevala s tem, da omenjene televizije prikazujejo vsebine, ki kršijo zakon.

Ustanovitelji omenjenih dveh strani, ki niso želeli biti imenovani, so za Reuters dejali, da so na strani We are all Khaled Said uporabnike pozvali, da naj bo danes dan za jezo, ko so se poslavljali od 19-letnega Egipčana Ahmeda Shabaana, čigar truplo je bilo prejšnji teden najdeno v kanalu v Aleksandriji.

"Facebook se je odločil, da zapre stran potem, ko so dobili veliko število pritožb s strani tistih, ki nas želijo utišati," je dejal ustanovitelj strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.