Svet
47 ogledov

Na Kitajskem bolj za kapitalizem kot v ZDA

Ne, Združene države Amerike niso država, kjer bi najbolj goreče podpirali prosti trg oziroma kapitalizem. Nekoliko presenetljivo je to Vietnam.

Raziskava, ki jo je opravil ameriški Pew Research Center med 44 državami izkazuje, da države, ki naj bi že imele razvit kapitalističen trg ne podpirajo prostega trga tako močno kot tiste, ki imajo drugačno ekonomsko ureditev.

Največjo podporo prostemu trgu so tako izkazali v Vietnamu, Bangladešu in Južni Koreji. Tam je namreč velika večina vprašanih, odgovorila, da je večini bolje v prostotržni ekonomiji, četudi so zato nekateri bogati in drugi revni. V ZDA - ki slovi kot velika zagovornica prostega trga - se s takšno ureditvijo strinja 70 odstotkov vprašanih, kar pa je kar šest odstotnih točk manj kot na Kitajskem. 

Med državami, kjer najbolj nasprotujejo načelom kapitalizma, pa sta poleg Japonske in Jordanije tudi Španija in Grčija, kjer so protikrizni ukrepi v zadnjih letih močno zaznamovali države. V teh državah je proti kapitalistični ureditvi večina vprašanih. Slovenija v raziskavo ni bila zajeta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.