Svet
1937 ogledov

Na sedežu Styria Media Group srečanje avstrijskega, slovenskega in hrvaškega ministra

Srečanje finančnih ministrov v Gradcu Ministrstvo za finance
Finančni minister Magnus Brunner je danes v Styria Tower v Gradcu sprejel hrvaškega in slovenskega kolega.

Avstrijski finančni minister Magnus Brunner je na Štajersko povabil slovenskega in hrvaškega kolega Klemna Boštjančiča in Marka Primorca. Brunner je za mesto srečanja izbral Gradec in v mestu sedež Styria Media Group, ki je aktivna v vseh treh državah. 

Na skupnem srečanju so se ministri treh držav zavzeli za napredek pri vzpostavljanju unije kapitalskih trgov in krepitev konkurenčnosti EU.

Kot so sporočili z ministrstva za finance, so v skupni izjavi poudarili dobre gospodarske vezi ter skupne prednostne naloge v pristojnosti finančnih ministrov EU. Med njimi sta unija kapitalskih trgov, ki jo vidijo kot enega ključnih projektov EU, ter krepitev konkurenčnosti EU z razvojem industrijske politike in prilagoditvijo spremembam na energetskem področju. Izpostavili so izogibanje razdrobljenim nacionalnim ukrepom.

Izpostavitev investicije v zeleno in digitalno preobrazbo

Ministri so podpisali pismo, ki ga bodo poslali evropski komisarki za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov Mairead McGuinness. V njem so se zavzeli za nadaljnji napredek pri vzpostavljanju te unije, še posebej na področju usklajevanja zakonodajnega okvira in zmanjšanja birokracije, predvsem za mala in srednje velika podjetja. Poudarili so pomembno vlogo projekta za gospodarski razvoj in investicije v zeleno ter digitalno preobrazbo.

Slovenija vrsto let podpira razvoj unije kapitalskih trgov. "Razvoj kapitalskih trgov je ena od prioritet ministrstva za finance od začetka mojega dela. Pred dobrim letom smo v Sloveniji sprejeli strategijo razvoja kapitalskega trga, danes pa se trudimo za uresničitev več kot 30 ukrepov. Stvar strategije ni v tem, da ostane v predalu, ampak da se tiste stvari, ki so v njej napisane, izvedejo," je dejal Boštjančič.

Kot je dodal, so pogledi slovenskega, avstrijskega in hrvaškega ministrstva glede unije kapitalskih trgov usklajeni. "Pogled naših treh držav je glede tega področja nekoliko drugačen od velikih, predvsem glede vprašanj nadzora in centralizacije nadzora," je dejal. Ob tem je napovedal, da bodo ministri še naprej sodelovali tudi s ciljem krepitve konkurenčnosti EU, zato že snujejo nadaljnje korake na tem področju.

Srečanje v Gradcu | Avtor: Ministrstvo za finance Ministrstvo za finance

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • LukaMB 16:58 31.maj 2024.

    Srelali so se: 1.) Gospodar Avstrijec 2.) plačanec za tuje interese (germanov in Vatikana) predstavnik Hrvatov 3.) Hlapec, ki nastavlja ritko prvo številki 1.) potem pa še številki 2.), da bi dobil kost in čaka nekje v kotu.

  • Pepe007 13:45 29.maj 2024.

    Super novica. Če je minister v tujini, bo doma naredil manj škode.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:59 29.maj 2024.

    Bla,bla,bla