Svet
16909 ogledov

Na Švedskem ogorčeni nad ruskim dejanjem: To je nesprejemljivo

Suhoj Su-24 Profimedia
Ruski bombnik Su-24 je v bližini otoka Gotland v Baltskem morju za kratek čas vstopil v švedski zračni prostor in ga zapustil šele, ko je Švedska aktivirala lovsko letalo JAS-39 Gripen, je danes sporočila švedska vojska. Incident je označila za nesprejemljiv in opozorila, da Moskva s tem ne spoštuje njene ozemeljske celovitosti.

"V petek popoldne je rusko letalo Su-24 kršilo švedski zračni prostor vzhodno od skrajnega juga otoka Gotland. Vojaško poveljstvo je o tem opozorilo rusko letalo. Ko letalo opozorila ni upoštevalo in se ni oddaljilo od svoje poti, ga je iz švedskega zračnega prostora odvrnilo letalo JAS-39," je pojasnila švedska vojska.

Poveljnik švedskih zračnih sil Jonas Wikman je ob tem poudaril, da je bilo ravnanje ruskega letala nesprejemljivo in opozoril, da kršitev zračnega prostora kaže na nespoštovanje ozemeljske celovitosti Švedske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Incident se je zgodil približno tri mesece po tem, ko je skandinavska država postala polnopravna članica zveze Nato in se s tem odpovedala svoji nevtralnosti. K temu jo je spodbudila ruska invazija na Ukrajino leta 2022.

Moskva je sicer švedski zračni prostor nazadnje kršila marca 2022, ko so švedski lovci nad otokom Gotland prestregli dve ruski bojni letali Su-24 in dve letali Su-27.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • Idioti 23:10 20.junij 2024.

    Lahko je pregnat bobnik z lovskim letalom. Počakte , da pride Ruski lovec , pa probajte njega preganjat !

  • Jernej65 18:16 15.junij 2024.

    Morilski Putler še mora pokazati Natu enih par svojih lovcev, dokler jih Ukrajinci ne stolčejo do konca.

  • Pierre 15:49 15.junij 2024.

    Ko je maršal umiral v UKC so nam vojakom rekli da Bolgari že rinejo čez mejo ker so Rusi ''pozabili'' napast Jugo leta 1968...