Svet
4 ogledov

Na volitvah krepka zaušnica Obami

Republikanska osvojitev predstavniškega doma pomeni, da bo imel Obama odslej vel Žurnal24 main
Na kongresnih volitvah v ZDA je republikancem uspelo prepričljivo osvojiti spodnji dom, medtem ko so demokrati uspeli obdržati nadzor nad senatom.

Republikanci, ki zadnja štiri leta niso imeli večine v nobeni od obeh zakonodajnih zbornic, so tako izkoristili val nezadovoljstva Američanov nad predsednikom Barackom Obamo.

Za demokrate so bile usodne slabe gospodarske razmere v državi, saj jih občuti kar 88 odstotkov anketirancev, 73 odstotkov pa je nezadovoljnih, kako se Obamova administracija spopada s težkim ekonomskim položajem.

Po doslej znanih izidih na volitvah v 50 zveznih državah so republikanci v 435-članskem predstavniškem domu osvojili najmanj 233 sedežev, demokrati pa imajo za zdaj potrjenih 180 sedežev. V stočlanskem senatu imajo demokrati zagotovljenih 51 sedežev, republikanci pa 47. Končni neuradni izidi bodo znani šele čez več ur. Demokrati so imeli doslej v predstavniškem domu 255 sedežev, republikanci 178. Dva sedeža sta bila prazna.

Republikanci so bili uspešni tudi pri volitvah guvernerjev, saj so jih od 37 prostih mest po dozdajšnjih podatkih osvojili 20, demokrati pa 7. Slednjim je v tolažbo mesto kalifornijskega guvernerja, saj ena najpomembnejših zveznih držav znova prehaja v njihove roke, potem ko aktualni guverner Arnold Schwarzenegger ni več kandidiral. Novi guverner bo Jerry Brown.

Obama upa na konsenz
Novi vodja predstavniškega doma, ki je ena najpomembnejših funkcij v državi, bo bržkone postal John Boehner, dosedanji vodja manjšine, ki bo na tej funkciji zamenjal Nany Pelosi.

Sinoči so Američani sicer volili vseh 435 kongresnikov, tretjino oz. 33 senatorjev in 37 guvernerjev. Ob robu volitev so po nekaterih državah potekali tudi v referendumi. V Kaliforniji so tako volivci zavrnili legalizacijo marihuane, v Oklahomi pa so sodnikom prepovedali uporabo muslimanskega prava pri svojih sodbah.

Predsednik Obama je Boehnerju, ki velja za velikega zagovornika kapitala in je bil že doslej eden najvplivnejših republikancev, že telefoniral in v pogovoru izrazil upanje, da bosta obe stranki našli skupni jezik. Boehner se je sicer v zmagovalnem govoru zavzel za okleščenje javne porabe in zmanjšanje zvezne administracije. Hkrati je dejal, da so volivci Obami poslali jasno sporočilo, "naj spremeni smer".

Eno najslajših zmag so republikanci osvojili v Illinoisu, kjer so dobili senatorski položaj, ki ga je pred izvolitvijo za predsednika zasedal prav Obama. Senatorska mesta so osvojili tudi v Pensilvaniji, Wisconsinu, Arkansasu, Severni Dakoti in Indiani.

Letošnje volitve so bile zanimive tudi zaradi gibanja tako imenovanih čajank pod vodstvom nekdanje podpredsedniške kandidatke Sarah Palin znotraj republikanske stranke, saj je njihovim privržencem uspelo na volitve uvrstiti kar nekaj svojih kandidatov, ki niso bili povsem po volji jedra stranke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.