Svet
2 ogledov

Načrtovani napadi Islamske države na Veliko Britanijo?

Irak, Vojak, Islamska država Profimedias
MI5: ekstremisti Islamske države pripravljajo napade v Veliki Britaniji. ZDA medtem najavljajo vojaško potezo, ki bi močno oslabila omenjeno organizacijo.

Direktor britanske varnostne in obveščevalne službe MI5 Andrew Parker je britanskim medijem povedal, da so grožnje britanskih ekstremistov, ki so se pridružili Islamski državi, vse bolj pogoste. Za britanski Telegaph je poudaril, da je stopnja groženj in nevarnosti najvišja v zadnjih 32-letih. V zadnjem letu naj bi preprečili šest načrtovanih terorističnih akcij na območju Velike Britanije, še sedem izven njenih meja.

"Več kot 750 ekstremistov iz naše države je odpotovalo v Sirijo, grožnje Islamske države se ne zmanjšujejo. Načrte različnih akcij, ki naj bi jih pripravili na našem območju, diktirajo teroristi v Siriji," je še povedal vodja agencije MI5 in pri tem izpostavil, da čeprav je v zadnjih mesecih največje medijske pozornosti deležna Islamska država, še vedno veliko in realno grožnjo predstavlja tudi Al Kajda.

ZDA v veliko akcijo proti Islamski državi

Agencija Reuters medtem poroča, da ZDA načrtujejo nove obsežnejše akcijo proti Islamski državi. Ameriški predsednik Barack Obama je sicer za zdaj zavračal pošiljanje dodatnih enot na Bližnji vzhod, vendar kot ocenjujejo ameriški mediji je to pred koncem njegovega mandata še realno.

Na tej točki gre sicer zgolj za idejo, tako da tudi če bi prišlo do odobritve dodatnih enot, bodo pretekli še tedni, morda celo meseci do okrepljenih napadov.

Bela hiša in Pentagon navedb ameriških medijev še nista uradno komentirala, je pa ameriški obrambni minister Ash Carter včeraj poudaril, da bi morala ameriška vojska povečati aktivnosti v Siriji in Iraku. Izjavo je podal le nekaj dni po akciji osvobajanja talcev, ki jih je imela Islamska država zajete v zaporu na območju Al-Hawija. V akciji je bil ubit en ameriški vojak, prva ameriška žrtev posredovanj v Siriji.

Komentarjev 4
  • benč 19:06 29.oktober 2015.

    Saj so sami skuhali, zdaj pa naj še pojedo!

  • h3o 16:29 29.oktober 2015.

    še sedaj jim ni jasno, da se borijo proti islamu. Islam je stanje uma in volje, tako da ta sveta vojna bo lahko trajala dokler bo obstajalo sveto berilo. če svetega berila ne bi bilo, protikom bi se borili američani in rusi?

  • valerijakregar 16:03 29.oktober 2015.

    je kdo presenečen ?tudi eu pride na vrsto.ko bo ta selitvena drhal uvidela, da denar v eu ne raste po drevesih , se ji bo utrgalo !ni sile, ki jih lahko zadrži.