Svet
19 ogledov

Nad jetija z genetskimi raziskavami

Fotografija domnevnega jetijevega odtisa, ki jo je leta 1951 na Himalaji posnel Sutterstock
Znanstveniki iz Lozane in Oxforda bodo z naprednimi tehnikami genetskih raziskav preučili organske ostanke, ki naj bi pripadali jetiju. "Če ne bomo preverili, ne bomo vedeli," je povedal Bryan Sykes.

Znanstveniki bodo z genetskimi raziskavami poskušali ugotoviti oziroma dokazati, ali obstaja humanoid, znan kot jeti, bigfoot ali sasquatch. V okviru skupnega projekta bosta univerza Oxford in Muzej zoologije v švicarski Lozani preučila domnevne ostanke bitij, ki naj bi jih ljudje srečevali v zadnjih desetletjih na zelo različnih območjih.

"To je področje, ki ga vsa resna znanstvena področja jemljejo z zadržkom, saj je polno ekscentričnih in naravnost zavajajočih poročil," je dejal Bryan Sykes z Oxford's Wolfson Collegea. "Bili so že opravljeni DNK-testi domnevnih jetijev in drugih podobnih ostankov, vendar so se od takrat tehnike testiranja, zlasti na laseh, zelo izboljšale zaradi napredka v forenzični znanosti," je povedal za Reuters.

Je himalajski snežni človek preživeli neandertalec?

Novi projekt se bo osredotočil na ostanke, ki jih hranijo v Lozani, zbral pa jih je Heuvelmans Bernard, ki je poročila preučeval od leta 1950 do svoje smrti leta 2001. Material bodo prav tako prispevali drugi posamezniki in institucije, rezultati te rigorozne genetske analize pa bodo objavljeni.

Sykes upa, da bo projekt prispeval tudi k znanju o človekovih prednikih. "V zadnjih dveh letih je postalo jasno, da sta se vrsti homo sapiensa in neandertalca mešali. Namreč, od dva do štirje odstotki DNK vsakega posameznika v Evropi izhajajo od neandertalca," je dejal. Ena hipoteza je, da je jeti preživeli neandertalec. Skupni projekt bo pobral DNK-vzorce z območij, kjer so domnevno opazili to bitje, da bi videli, ali so sledi neandertalskega DNK močnejši pri lokalnem prebivalstvu.

Kar se tiče možnosti uspeha projekta, je Sykes pojasnil: "Sicer je malo verjeten, toda po drugi strani – če ne bomo preverili, ne bomo vedeli."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.