Svet
26 ogledov

Nad Jezusovo votlino pretep duhovnikov

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V cerkvi Jezusovega rojstva v Betlehemu so se med seboj stepli armenski in pravoslavni grški duhovniki. Narazen so jih spravili šele palestinski policisti.

Povod za obračun so dali grški duhovniki, ko so med čiščenjem cerkve pred pravoslavnim praznovanjem božiča, ki bo 7. januarja, stopili v del bazilike, nad katerim ima nadzor armenska ločina. Okoli 50 grških in 30 armenskih duhovnikov si je bilo v trenutku v laseh, poleg pesti pa so uporabili tudi metle in kamenje.

Posredovala je palestinska policija, ki je oborožena z gumijevkami in ščiti ločila obe strani, tako da se je čiščenje lahko nadaljevalo. Štirje udeleženci pretepa so bili lažje poškodovani.

Rivalstvo med duhovniki obeh krščanskih ločin, ki si skupaj s katoliško ločino delita znamenito cerkev, sezidano nad votlino, v kateri naj bi bil rojen Jezus Kristus, je dolgo že stoletja. V cerkvi poteka nevidna meja, ki jo ne eni ne drugi ne prestopijo, čeprav opravljajo verske obrede le nekaj metrov narazen. V preteklosti se je tako že kar precej spopadov zaradi nekaj centimetrov bazilike končalo zelo krvavo. Katoliški del cerkve je nekoliko bolj odmaknjen in nima neposrednega dostopa do votline, zato s katoliškimi duhovniki ne prihaja do takšnih nesoglasij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.