Svet
7 ogledov

Nagrado prejele "v imenu vseh žensk"

nobelova nagrada za mir
1/6
EPA
V Oslu so slovesno podelili Nobelovo nagrado za mir, ki so jo prvič prejele tri ženske. Kot so zapisali v obrazložitvi, je to priznanje za njihov "nenasilni boj" za varnost in pravice žensk.

Ellen Johnson Sirleaf, predsednica Liberije je ob tej priložnosti dejala, da se počuti počaščeno, ker jo prištevajo v družbo drugih Afričanov, ki so pred njo prejeli Nobelovo nagrado za mir. Med njimi je omenila južnoafriškega nadškofa Desmonda Tutuja in nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Anana"V imenu vseh liberijskih žensk, afriških žensk in žensk po vsem svetu, ki se borijo za mir, pravico in enakost, ponižno sprejemam Nobelovo nagrado za mir," je dejala. "Najdite svoj glas! In naj se ga sliši! Naj bo vaš glas - glas svobode!" je pozvala ženske po svetu.

Nagrado je prejela tudi Liberijka Leymah Gbowee, ki je vodila mirno kampanjo za končanje državljanske vojne v državi. Gboweejeva je nagrado sprejela v imenu vseh žensk, ki nadaljujejo z delom za mir, enakopravnosti in pravičnost po vsem svetu. "Mislim, da letošnja nagrada ne priznava le naših naporov v Liberiji in Jemnu. Gre za priznanje in počastitev boja žensk v Egiptu, Kongu, Slonokoščeni obali, Tuniziji, Palestini in Izraelu ter vseh drugih nemirnih delih sveta."

Leta 2002 ji je uspelo prepričati številne kristjanke in muslimanke v t.i. spolno stavko. "Uspelo nam je, ko ni nihče mislil, da nam bo, bile smo vest tistih, ki so vest izgubili," je poudarila.

"Nagrado sprejemam v svojem imenu in imenu jemenske in arabske revolucionarne mladice, ki danes z moralnim pogumom in politično modrostjo vodi miren boj proti tiraniji in korupciji," je ob prejetju nagrade dejala 32-letna jemenska aktivistka Tawakkol Karman. Ob prejetju nagrade je poudarila, da "na obzorju vidi zametke novega sveta", obenem pa je izrazila razočaranje nad zahodnim odzivom na jemenske protirežimske proteste, ki po njenih besedah niso bili deležni tolikšne pozornosti in podpore kot dogajanje v drugih arabskih državah. Zahod je pozvala k podpori Jemnu, v katerem se demokracija šele rojeva.

Podelili bodo tudi ostale nagrade

Na slovesnosti v Stockholmu so podelili tudi ostale Nobelove nagrade. Za kemijo jo je prejel izraelski znanstvenik Daniel Šehtman. Za fiziko so jo prejeli Američana Saul Perlmutter in Adam Riess ter Avstralec Brian Schmidt. Za medicino so jo prejeli Američan Bruce Beutler, Jules Hoffmann iz Luksemburga ter pokojni Ralph Steinman iz Kanade za dosežke na področju imunologije. Nagrado za ekonomijo pa sta prejela Američana Thomas J. Sargent in Christopher A. Sims. Nobelovo nagrado za književnost pa je prejel švedski pesnik Tomas Tranströmer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.