Svet
27 ogledov

Najboljša fotografija leta ponaredek

Za prvo mesto je avtor prejel 11.500 evrov nagrade (10 tisoč funtov). Zdaj jih b Žurnal24 main
Slika "volka iz pravljice", ki je bila oktobra izbrana za najboljšo fotografijo leta 2009 iz divjine, je ponaredek.

Komisija izbora Wildlife Photographer of the Year je na podlagi dokazov odločila, da obstaja zelo velika verjetnost, da je bil volk na fotografiji Joséja Luisa Rodrigueza trenirana žival. Rodriguez je trditve žirije zanikal.

Fotografija, poimenovana Volk iz pravljice, je bila oktobra lani izbrana za glavno zmagovalko natečaja izmed več ko 43 tisoč fotografij, ki so jih poslali navdušenci nad divjino z vsega sveta. Zaradi nekaterih indicev pa se je komisija znova sestala in s pomočjo strokovnjakov za živali še enkrat podrobno pretresla fotografijo. Na podlagi znamenj so ugotovili, da je žival na sliki skoraj neizpodbitno volk po imenu Ossin, ki živi v živalskem parku pri Madridu.

Uporaba treniranih živali je v ostrem nasprotju s pravili tekmovanja, zato so Rodrigueza diskvalificirali in mu dosmrtno prepovedali udeležbo na vsakoletnem natečaju, poroča BBC. Fotografijo so tudi odstranili s potujoče razstave, na kateri se predstavljajo vsi zmagovalci po kategorijah. Gre za prvi tak dogodek v 46-letni zgodovini nagrade, ki jo podeljujeta BBC-jeva revija Wildlife in britanski naravoslovni muzej.

Želel ga je ujeti v elementu
Ob razglasitvi je Rodriguez dejal, da je želel iberskega volka ujeti v aktu lova. Posnetek je nastal s pomočjo tako imenovane fotografske pasti s senzorjem gibanja, ki je sprožil fotoaparat v trenutku volkovega skoka čez plot nekje na severu Španije. Po njegovih besedah je dlje časa opazoval volkove, ki se vračajo hranit na določeno mesto, zato se je odločil poskusiti srečo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.