Svet
37 ogledov

Naježena dlaka – potres bo!

Za prvo uspešno napovedovanje potresa velja tisto iz leta 1975 na Kitajskem. A s Žurnal24 main
Napovedovanje potresov je eno od tistih področij, na katerem človek še ni dosegel zadovoljivega uspeha. A optimizem znanstvenikov se krepi.

Nedavni potres na Haitiju, ki bo po napovedih vzel kar 200 tisoč življenj in s tem postal ena najhujših naravnih katastrof zadnjih desetletij, je znova razkril, kako šibka je na trenutke človekova zmožnost napovedovanja dogajanja na Zemlji.

Naježena dlaka – razlog za preplah
V zgodovini je človek na različne načine poskušal ugotoviti, kdaj se mu bo zašibilo pod nogami. Med najbolj splošno razširjene mite o bližajočem se potresu spada čudno vedenje pri živalih.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nekatere, zlasti manjše živali, kot so kokoši, psi in mačke, naj bi bile res dovzetne za ultrazvočne potresne valove, ki nastanejo ob podzemnih prelomih. Ti so zelo hitri in na površje pridejo več sekund pred glavnim sunkom. Večje živali in človek teh valov ne zaznavajo. A znanstvenih dokazov, da bi lahko živali napovedovale potrese, ni.

Električne sile obetajo
Je pa res, da bi bilo lahko "čudno" vedenje nekaterih živali, kot je denimo električni som, povezano z izrazitejšim elektromagnetnim delovanjem pred potresom. Prav od tehnike opazovanja povečanega elektromagnetnega valovanja, ki nastane ob drgnjenju podzemnih plošč, znanstveniki pričakujejo največ.

Najhujši potresi:
1: 1976, Tangšan, Kitajska - 655.000 mrtvih
2: 1927 Qinghai, Kitajska - 200.000 mrtvih
3: 1923 Tokio, Japonska - 143.000 mrtvih
4: 2004 Indijski ocean, 220.000 mrtvih
5: 1908 Messina, Italija, 110.000 mrtvih
6: 1920 Kitajska - 100.000 mrtvih
7: 1932 Gansu, Kitajska - 70.000 mrtvih
8: 1970 Peru, 54.000 mrtvih
9: 1990 Iran 50.000 mrtvih
10: 1935 Pakistan, 30.000 mrtvih

Tako nad Zemljo znotraj projekta DEMETER kroži satelit, ki opazuje elektromagnetno polje nad nekaterimi področji z izrazitejšim seizmološkim delovanjem. Podatki so že pokazali na tesno povezanost elektromagnetnega valovanja nizke frekvence v obdobju pred potresi. Tako je satelit znanstvenikom nekaj dni prej jasno nakazal možnost potresa, ki je nato konec avgusta 2004 z močjo 7,1 stresel Japonsko.

Poleg satelitskega opazovanja se upi strokovnjakov opirajo tudi na posebne vrtine, v katerih vstavljeni senzorji beležijo elektromagnetno dogajanje pod zemljo. Znanstveniki trdijo, da lahko s to metodo napovejo potrese z magnitudo 5 in več znotraj kroga 100 km, in to od 2 uri do 11 dni, preden se zgodijo.

Iskanje vzorcev
Precej razvita je tudi teorija cikličnega ponavljanja potresov v kombinaciji s spremljanjem manjših potresov. Povečano število potresnih sunkov po nekem vzorcu naj bi tako napovedovalo močnejši sunek. Ta metoda, ki so jo razvili Rusi, nadaljevali Američani, uporabili pa Kitajci, se je izkazala za uspešno 3. februarja 1975, ko so kitajske oblasti v enem dnevu evakuirale milijon ljudi v mestu Haičeng.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Le dan kasneje je področje stresel rušilni potres z močjo 7,3 po Richterjevi lestvici, poroča Spiegel. To je bilo sploh prvo uspešno zabeleženo napovedovanje potresov v zgodovini. Vendar pa se je metoda pri vseh kasnejših napovedih izkazala za zelo nezanesljivo, saj je prišlo do številnih evakuacij, po katerih se ni zgodilo nič.

Tudi plima lahko smrtonosna
Morda pa se skrivnost napovedovanja tresenja tal skriva v vodi. Plimovanje morja, na moč katerega vpliva položaj lune in sonca, naj bi bilo tudi odgovorno za nastanek 20 večjih potresov na Kitajskem in Tajvanu, dokazuje neka raziskava. Ta temelji na podatku, da so se omenjeni potresi zgodili ravno, ko so bile sile plimovanja najmočnejše (kombinacija sonca in lune). To je mogoče, ko se prekrijejo trije pogoji:  luna je najbližje Zemlji, do mlade lune je le še dan ali dva, tretji pogoj pa je, da je Zemlja na svoji krožnici blizu svoje najbližje točke do Sonca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.