Svet
947 ogledov

Dino pred očmi 5-letne hčerke izgubil visoko nosečo ženo

posledice katastrofalnih poplav v Bosni in Hercegovini Zlata
1/8
Profimedia
Katastrofalne poplave v Bosni in Hercegovini so vzele najmanj 20 življenj. Med njimi življenje 28-letne Alje, ki je bila v sedmem mesecu nosečnosti. Umrla je pred očmi 5-letne hčerke.

"Ne vem, kako sem. Ne vem, kaj naj rečem. Nekako moram biti za hčerko," po tragediji, ki je zadela njegovo družino pravi 30-letni Dino Begić iz Zlatega pri Jablanici. V noči s četrtka na petek je v katastrofalni poplavi umrla njegova 28-letna žena Alja, ki je bila v sedmem mesecu nosečnosti. 

Zaradi močnega dežja so okoli polnoči poskušali očistiti bližnji potok, da voda ne bi dosegla hiše. "Tako je deževalo, da nismo videli ničesar," je povedal za 24sata.hr. Žena – takrat jo je zadnjič videl – je skupaj s 5-letno hčerko bila v hiši. Ker so se razmere hitro slabšale, je žena zbudila hčerko in jo pripravila na evakuacijo. "Ko je žena videla, da hiša ne bo zdržala in da se mora umakniti, se je odločila, da gre ven," je povedal. 

posledice katastrofalnih poplav v Bosni in Hercegovini Jablanica | Avtor: Profimedia Profimedia

Zavetje je poskušala poiskati v bližnji sosedovi garaži, ki je voda ni ogrožala. S hčerko sta se z roko v roki podali proti garaži. "Bila je na tem, da se reši, a ji ni uspelo. En korak je manjkal in zdaj bi bila tukaj z nami. Ta majhen, droben, a usoden korak. Nanjo je padlo deblo in jo usmrtilo. Hčerko je držala za roko. Udarec ju je ločil," je povedal Dino.

Hči videla mamo umreti

Dodal je, da je bila največja nesreča v tej tragediji to, da je njegova hči vse videla. "Kako se je hči rešila, vse samo Bog. Bila je vsa krvava in hudo poškodovana, zato smo jo odpeljali v Konjice na šivanje. Polna je prask, a najhuje je to, da je videla umreti mamo. Sinoči se je zbudila iz spanja in mi povedala, da je sanjala poplavo in debla. Prizor smrti se pojavlja v njeni podzavesti," je povedal.

Tragedija je še toliko večja, ker je bila Alja v sedmem mesecu nosečnosti. "Nosila je še eno punčko. Zelo smo bili veseli, da se bo naša družina razširila," je povedal. Žena se je počasi že pripravljala na prihajajoči porod in s hčerko pripravljala stvari, ki so jih kupili za otroka. "Pred nekaj dnevi mi je povedala, da je dojenček zelo nemiren, kot da se želi roditi pred predvidenim rokom. Občutek imam, da je dojenčke nekaj vedel, slutil, ker je bil tako nemiren," je prepričan Dino. 

posledice katastrofalnih poplav v Bosni in Hercegovini Donja Jablanica | Avtor: Profimedia Profimedia

S hčerko trenutno stanujeta pri njegovi teti, saj je njuna hiša povsem uničena. "Upam, da bomo vse skupaj nekako prebrodili. Družina nama pomaga, ker sva ostala brez vsega. V nekaj urah. Brez doma in najožje družine," je dejal. 

V poplavah je umrlo najmanj 20 ljudi. Več ljudi še vedno pogrešajo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Enzgg4 08:57 07.oktober 2024.

    Svet gre v materino. V Evropi se stoletne in petstoletne naravne katastrofe na različnih koncih pojavljajo že vsako leto. Če ni extremna suša s požari, so poplave, z neba leti toča v velikosti teniških žog... In samo še huje bo. ...prikaži več Ko bodo šli ledeniki v maloro, bodo reke poleti presahnile. Vode ne bo ne za piti, ne za pridelavo hrane. Naravne katastrofe bodo povzročile družbene katastrofe. Kar imamo zdaj, ni še nič. Kakšen svet bomo pustili svojim otrokom?