Svet
3 ogledov

Namesto prisilnega dela zapor

Šesterico so konec lanskega leta prepeljali v Francijo. Žurnal24 main
Šest francoskih humanitarnih delavcev je bilo obsojenih, ker je poskušalo 103 otroke, domnevno sirote iz sudanske regije Darfur, prepeljati k družinam v Francijo.

Šest humanitarnih delavcev so decembra v Čadu obsodili na osem let prisilnega dela. Na podlagi leta 1976 sprejetega sporazuma med Srednjeafriško republiko in Francijo so obtožene za tem prepeljali v Francijo, kjer so jih takoj po prihodu priprli.

Ker Francija kazni v obliki prisilnega dela ne pozna, je sodišče v Creteilu, jugovzhodno od Pariza, priredilo kazen in obtožene obsodilo na osem let zapora, sodne obravnave pa niso ponovili.

Odvetniki obtoženih so že napovedali, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.

Večina otrok je imela roditelje
Sodelavci človekoljubne organizacije Zojina barka, ki so jih po razkritju v Čadu obtožili ugrabitve otrok, so zatrjevali, da je 82 dečkov in 21 deklic sirot iz kriznega območja Darfur na zahodu Sudana, poročilo Združenih narodov pa je pozneje razkrilo, da je 91 od 103 otrok imelo vsaj enega roditelja.

Po pogovorih z otroki so sodelavci Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (Unhcr), Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef) in Mednarodnega odbora Rdečega križa še ugotovili, da vsaj 85 otrok najverjetneje prihaja iz čadskih vasi. Otroke so vrnili družinam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.