Svet
10902 ogledov

Napoved uresničili: S 1. julijem bodo razpustili javno RTV

TV studio televizijski studio televizija kamere kamera Profimedia
Slovaški parlament je v četrtek po večmesečnih protestih odobril vladni načrt za razpustitev in preoblikovanje javne radiotelevizije RTVS. To naj bi s 1. julijem nadomestila nova televizijska hiša STVR, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za sporni zakon je glasovalo vseh 78 poslancev treh vladajočih socialdemokratskih in nacionalističnih strank. Opozicijski poslanci so protestno zapustili dvorano in bojkotirali glasovanje.

Zakon med drugim predvideva preimenovanje RTVS v Slovaško televizijo in radio (STVR). Omogoča tudi predčasno odstavitev generalnega direktorja, ki ga bo po novem volil devetčlanski svet.

Zakon mora podpisati še slovaški predsednik Peter Pellegrini, veljati pa naj bi začel 1. julija.

Do zakona so kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, saj menijo, da ta ogroža neodvisnost medijev in da želi vlada RTVS zamenjati s sebi naklonjenim propagandnim medijem. Proti zakonu se je izrekla tudi nekdanja predsednica države Zuzana Čaputova. Evropska radiodifuzna zveza (EBU) pa ga je označila za grožnjo neodvisnosti medijev.

TV studio televizijski studio televizija kamere kamera | Avtor: Profimedia Profimedia

Opozicija je že napovedala, da bo ustavno sodišče zaprosila za oceno ustavnosti zakona.

Ministrica za kulturo Martina Šimkovičova je sicer v četrtek v parlamentarni razpravi pred glasovanjem poudarila, da želi vlada s predlogom zakona okrepiti javnopravni značaj državne televizije ter zagotoviti spoštovanje pluralizma in načela demokracije.

Potem ko se je v začetku leta na pozive opozicije k protestom proti načrtovanemu preoblikovanju RTVS večkrat odzvalo več deset tisoč ljudi, je gibanje po porazu opozicije na predsedniških volitvah aprila in poskusu atentata na predsednika vlade Roberta Fica 15. maja izgubilo zagon. V torek je v Bratislavi proti vladi in njenim medijskim načrtom protestiralo nekaj sto ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 41
  • LukaMB 13:03 23.junij 2024.

    Pri nas pa za promocijo sprijenosti in bizarnih anomalij človeštva, ki nam jih vsiljujejo kot normalne ter za raznorazne politične igre in korupcijo Soroševih organizacij, podajo miljone EUR, potem pa je prenos mednarodnih tekem katere gleda večina normalnih ljudi zatemnjeno ...prikaži več ali pa nam mečejo kost z eno tekmo prenosa na dan. RTVSlo pričakuje še več denarja in da premalo plačujemo 12.75 eur mesečno? Za 12.75 eur dobimo paket,kjer lahko spremljamo vse Euro2024 nogometne tekme, zakaj rabimo RTVSlo?

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 15:03 21.junij 2024.

    ko levičarjem kaj ni prav vedno ogroža medijsko svobodo... ko so si oni razdelili položaje po partijskih pravilih pa gre za strokovnost in novinarstvo

  • Avatar Herkules
    Herkules 13:46 21.junij 2024.

    Javna hiša rtv, ki je namenjena samo sama sebi, je predvsem kupleraj za nvo-lgbt, za gerontofilike in degenerirance-ke, ki vsakokratno vodijo butale! Zapret in razgnat nvo-lgbt poden, pobeljene ostarele parazitke in galunić buzerante! So samo strošek delovnih ljudi!