Svet
12 ogledov

Nato potrdil: iz Afganistana 2014

Anders Fogh Rasmussen, Janez Janša, Barack Obama EPA
Voditelji držav članic zveze Nato so v sklepni deklaraciji na vrhunskem zasedanju v Chicagu potrdili, da se bodo enote zavezništva, ki sodelujejo v operaciji Isaf, iz Afganistana umaknile do konca leta 2014.

Odgovornost za bojne operacije pa bo afganistanskim silam predana že sredi prihodnjega leta. Ameriški predsednik Barack Obama je danes, ko je na vrhu glavna tema Afganistan, dejal, da ga mednarodna skupnost ne bo pustila na cedilu. "Ko se bodo postavljali na svoje noge, bomo stali z njimi," je zagotovil in izrazil zaupanje v sposobnost afganistanskih varnostnih sil, da prevzamejo odgovornost za varnost države v svoje roke.

V sklepni deklaraciji voditelji Nata zagotavljajo, da bo mednarodna vojaška prisotnost ostala v državi tudi po letu 2014, vendar v podporni vlogi. "Še naprej bomo nudili dolgoročno politično in drugo pomoč," so zapisali v deklaraciji in dodali, da pripravljajo sporazum o novi misiji z afganistansko vlado.

Sklepna deklaracija vrha, na katerem poleg 28 voditeljev držav članic sodeluje še enkrat toliko voditeljev drugih partnerskih držav, uvodoma izraža zavezo skupnim vrednotam in odločenost za soočanje z izzivi skupni varnosti. "V času kompleksnih varnostnih izzivov in finančnih težav je še bolj pomembno, da kar najbolje izkoristimo vire in prilagajamo sile ter strukture," so zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.