Svet
10 ogledov

Nemčija dobila prva temnopolta poslanca

Karamba Diaby
1/2
Reuters
Eden je kemik, drugi igralec, oba pa imata korenine v Senegalu.

Po uradnih podatkih parlamentarnih volitev bosta v nemškem parlamentu po novem sedela dva temnopolta poslanca. Poslanca sta bila izvoljena izmed 34 poslancev priseljencev.

"Moja izvolitev v nemški parlament je zgodovinsko pomemben dogodek," je povedal kemik Karamba Diaby, ki se je leta 1986 iz Senegala preselil v nemško mesto Halle, potem ko je prejel štipendijo za študij. Nemško državljanstvo je dobil leta 2001, prioritete 51-letnega poslanca pa bodo promoviranje enakih možnosti pri izobrazbi. "Vsak otrok, ki se rodi v Nemčiji, bi moral imeti priložnost, da je v šoli uspešen, ne glede na njegovo družbeno okolje ali prihodke njegovih staršev," je povedal.

Drugi temnopolti poslanec, ki je bil v nedeljo izvoljen v parlament, pa je Charles M. Huber. Šestinpetdesetletni igralec, ki se je rodil v Münchnu očetu Senegalcu in materi Nemki, je član konservativne krščanske unije CDU/CSU kanclerke Angele Merkel, ki je zmagovalka nedeljskih volitev.

V Nemčiji, ki ima 80 milijonov prebivalcev, je skoraj eden od petih priseljenec ali otrok ali vnuk priseljencev, relativno malo pa je tistih, ki jim uspe preboj v politične vode. Do sedaj tako v parlamentu ni bilo temnopoltih poslancev, kljub temu da v Nemčiji živi več kot 500 tisoč ljudi, ki imajo afriške korenine.

Med poslanci tudi prva muslimanka

V stranki Merklove, in tako prva v parlamentu, je po novem tudi prva muslimanka Cemile Giousouf. Petintridesetletnica se je rodila v Nemčiji, njeni starši pa so turški priseljenci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.