Svet
23 ogledov

Nemiri odgnali slovenske turiste

Hammamet, Tunizija Žurnal24 main
Največji upad obiska slovenskih turistov letos beleži Tunizija. Tudi v Egiptu slika ni zelo rožnata, v Libijo pa tako ali tako turisti zadnje pol leta skorajda ne hodijo.

V Tuniziji je letos za okoli 60 odstotkov manj turistov iz Slovenije kot lani, nam je pred tednom dni dejala ena od turističnih vodnic na Djerbi. Njena kolegica, prav tako vodnica po Tuniziji, pravi, da upad sicer morda ni tolikšen, je pa res precejšen. Na naše vprašanje, ali je na to vplivala politična situacija v državi na začetku tega leta, pravi, da morda – vendar pa ne gre zanemariti niti dejstva, da je bil po njeni oceni vrsto let naval na Tunizijo, zdaj pa se morda ljudje raje odločajo tudi za potovanje v druge destinacije. Kar se tiče Tunizije, tam v zadnjih treh letih, odkar opravlja delo turistične vodičke, ne opaža bistvenih sprememb.

Grčija protesti | Avtor: Reuters Reuters
Poudarja le, da se spreminja kupna moč turistov. "Včasih so vsi nosili domov skorajda po dva kovčka spominkov, zdaj pa kupijo le še kakšno malenkost," nam je dejala Jožica.

Minus predvsem za Tunizijo in Egipt

Zadnje leto so med najbolj "nevarne" potovalne destinacije spadale Egipt, Grčija, Tunizija in seveda Libija. Nemiri v teh državah so se odražali tudi na zanimanju turistov za letovanja na teh območjih. Kot smo izvedeli, naj bi se obisk grške in egiptovske prestolnice ter celotne Libije občutno zmanjšal. 
Pri Kompasu so nam na vprašanja v zvezi s tem dejali, da "število slovenskih gostov, ki potujejo v dežele Sredozemlja, sicer spremljamo, a so točne številke na voljo šele konec sezone, se pravi konec oktobra". Ocenjujejo pa, da se je število gostov v Grčiji celo za nekaj odstotkov povečalo, prav tako tudi v Turčiji in predvsem na Hrvaškem. Egipt na drugi strani "nekoliko zaostaja za lanskimi rezultati, največji upad pa je zares v Tuniziji, kjer pa zanimanje že skokovito narašča". V Libijo potujejo zelo redki Slovenci, od maja pa seveda ne več, še dodaja Mišo Mrvaljevič iz Kompasa.

V Palmi pa so nam povedali, da so pri aranžmajih za Egipt opazili celo porast interesa. V Grčiji so zabeležili 10-odstoten porast gostov, v Tuniziji pa 20-odstoten upad. Med bolj priljubljenimi destinacijami so bili letos "grški otoki, posebej Karpatos in Kos, pa tudi Kreta, Rodos, Tasos. Kot že rečeno, beležimo zelo veliko zanimanje za obe egiptovski destinaciji – Šarm El Šejk in Hurgado. Zelo priljubljeno še vedno ostaja preživljanje dopusta na hrvaški obali."

V Sončnu pa nam odgovorov na vprašanja zaradi odsotnosti PR-službe niso mogli pripraviti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.