Svet
2108 ogledov

Nenaden izbruh v Yellowstonu, se supervulkan prebuja?

Yellowstone
1/2
Prtscr
Na srečo ni bilo poškodovanih.

Hidrotermalna eksplozija v nacionalnem parku Yellowstone je v torek zjutraj na območju Biscuit Basin severozahodno od Old Faitfula poškodovala sprehajališče, je povedal odgovorni znanstvenik na Observatoriju vulkana Yellowstone Michael Poland. Eksplozija, za katero je dejal, da je bila "majhna", se je zgodila v torek okoli 10. ure zjutraj slabih pet kilometrov severozahodno od Old Faithfula, verjetno v bazenu Black Diamond, je sporočil.

V eksploziji doslej ni bilo poročil o poškodovanih.

Videoposnetki, ki so jih na spletu objavili ljudje, ki so bili priče eksploziji, prikazujejo več ljudi na sprehajališču blizu mesta, kjer je prišlo do eksplozije, videoposnetki posledic pa prikazujejo razbitine na območju in poškodovano sprehajališče.

Parkirišče in sprehajališča Biscuit Basina so zaradi varnosti začasno zaprta. Geologi iz nacionalnega parka Yellowstone preiskujejo eksplozijo, vendar pravijo, da podatki ne kažejo neobičajne vulkanske dejavnosti. "Podatki spremljanja ne kažejo sprememb v regiji Yellowstone. Današnja eksplozija ne odraža dejavnosti v vulkanskem sistemu, ki ostaja na normalni ravni," je dejal Poland.

"Hidrotermalne eksplozije, kot je današnja, niso znak bližajočih se vulkanskih izbruhov in jih ne povzroča magma, ki se dviga proti površju." Dejal je, da se tovrstne eksplozije zgodijo, ko se voda pod zemljo hitro spremeni v paro in so v nacionalnem parku Yellowstone "razmeroma pogoste". Podobna eksplozija je bila v Biscuit Bayu maja 2009 in manjša eksplozija v Norris Geyser Basin 15. aprila. Porkchop Geyser v Norris Geyser Basin je eksplodiral leta 1989.

V poročilu Geološkega zavoda ZDA iz leta 2018 piše, da se velike hidrotermalne eksplozije zgodijo v povprečju vsakih 700 let. Po poročilu je bilo v parku odkritih vsaj 25 kraterjev. Glede na pojav velikih hidrotermalnih eksplozij v zadnjih 16.000 letih lahko vsakih nekaj sto let pričakujemo dovolj veliko eksplozijo, da ustvari 100 metrov širok krater.

Po navedbah Službe narodnega parka je Black Diamond Pool po potresu julija 2006 izbruhnil črno, motno vodo, v dneh po tem pa je prišlo do "več eksplozivnih izbruhov", čeprav so bili od takrat izbruhi "redki".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Antivaxer 19:05 24.julij 2024.

    Dragi Klaus, ne rabiš nas več cepit, nas bo vulkan pospravu!